EUROPE TRAVEL

HALLO BERLIN!

Kevääseeni ja kesääni on mahtunut paljon muutosten myllerrystä. Olen pohtinut sitä, missä olenkaan vuoden kuluttua ja mitä haluan elämältäni. Miten pystyn yhdistämään kaksi unelmaani, maailmanmatkaamisen ja vaatesuunnittelun. Viimeinen vuosi on ollut minulle painajainen. Vaikka pääsinkin matkustelemaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämässäni, jouduin aivan yllättäen kohtaamaan suurta surua, joka syöksi minut pitkäksi aikaa synkkyyden syövereihin. Menetin täysin intohimoni muotia kohtaan ja halusin vain vetäytyä kuoreeni, pois kaikesta ja kaikista. Viime huhtikuun lopulla kaikki kulminoitui, kun päätin irtisanoutua vakituisesta työpaikastani. Samaan aikaan tein osa-aikaisia töitä myös toisessa työpaikassa, jonne pääseminen oli ollut unelmien täyttymys. En kuitenkaan osannut nauttia olostani vaan tuntui siltä, että asiat, joiden eteen olin vuosia paiskinut kovasti töitä, alkoivat rullaamaan eteenpäin sellaisella vauhdilla, etten pysynyt enää vauhdissa mukana. Kaipasin taukoa, aikaa hengittää ja kerätä kasaan ne rikkoutuneet palaset, jotka olivat olleet levällään viimeisen vuoden ajan. Kun osa-aikainen työni loppui kesäkuun lopussa, tiesin vain, että seuraavaksi aion viimein antaa itselleni aikaa tekemällä sitä mitä rakastan, eli matkustellen. 

Ensikertalaiset Berliinissä

Niimpä hyppäsimme Tuomaksen kanssa lentokoneeseen, jonka nokka osoitti kohti Berliiniä. Kaupunkia, jossa kaikki ovat käyneet ja jossa kaikkien tulisi käydä. Berliini on ollut omalla jonkinlaisella travel bucket listallani jo kauan – onhan se kaupunki, jota on niin kovasti kehuttu. Lentokoneen laskeutuessa näen ikkunasta kuinka Spree-joki halkoo kaupunkia ja Berliinin tv-torni kohoaa korkeammalle kaikkia muita rakennuksia ylemmäs. Vatsan pohjassa kihelmöi, me olemme oikeasti ihan näillä näppäimillä Berliinissä!

Berliiniin ei tulla ihastelemaan kauniita kirkkoja tai keskiaikaista arkkitehtuuria. Betoninen ja joidenkin mielestä ruma Berliini on rappioromantiikkaa parhaimmillaan, jonka kauneus löytyy yllättävistä paikoista. Koskaan ei tiedä, minkä rakennuksen kulmalta löytyy värikäs muraali tai minkä korttelin sisäpihalta löydät boheemeja design-kauppoja ja erikoisia kahviloita. Berliini on kuin suuri kulttuurien sulatusuuni Euroopassa. Se on eriskummallinen sekoitus kaikkea, kaupungin rosoisuus muistuttaa jollain tapaa Tallinnaa ja ostoskaduista tulee mieleeni Barcelona, Potsdamer platzin pilvenpiirtäjät vievät ajatukset New Yorkiin. Berliinistä ei välttämättä löydä sitä aitoa Saksaa, mutta siinä piileekin Berliinin viehätys; Berliinissä voit mennä brunssille japanilaiseen ja illalliselle turkkilaiseen. 

Third wave coffee ja Currywurst

Jokainen Berliinssä matkustanut kehuu vuolaasti kaupungin ruokakulttuuria. Tunnetuin ja varmasti myös kaupungin syödyin ruoka-annos on döner-kebab, joka tarjoillaan paahdetu pita-leivän, grillatun lihan, salaatin ja kastikkeen kera. Annoksesta on myös kasvisversio, jolloin liha korvataan falafel-pyöryköillä tai suolaisella halloumi-juustolla. Toinen Berliiniläinen klassikkoruoka on Currywurst, jonka erikoisuus on currylla maustettu tomaattisose. Tavallisesti annokseen kuuluu tomaattipohjainen currykastike, paistettuja tai friteerattuja makkaranpaloja sekä ranskalaiset, mutta Currywurstia voi nauttia myös hodarina. Annoksen kehitteli vuonna 1949 länsiberliiniläinen Herta Heuwer, joka sekoitti brittisotilailta hankkimistaan mausteista kastikkeen, jota alkoi tarjoilla makkaran kanssa. Lisäksi Berliinissä on lukuisia erinomaisia Aasialaisia ravintoloita, burgeripaikkoja ja hienoja kahviloita. Uusimpia kahvilatrendejä lienee niin kutsuttu ”third wave coffee” eli kolmannen aallon kahvi, jolla viitataan trendiin tuottaa äärimmäisen korkealaatuista kahvia. Kahvikulttuurin ensimmäiseksi aalloksi kutsutaan suodatinkahvien nousua 1900-luvun puolivälissä, jolloin kahvi nousi kaikkien saataville. Toinen aalto toi mukanaan espresson ja Starbucksin, sekä tiedon kahvien alkuperämaasta. Kolmas aalto käynnistyi 2000-luvulla ja nyt korostetaan kahvilajikkeiden välisiä eroja, kahvipapujen huolellista käsittelyä ja laatua. Kahvilassa barista valmistaa kahvin tavalla, jolla pavuista irtoaa niiden parhaat makuaromit ja maitokin tulee vaahdottaa oikeaoppisesti, jotta se ei peitä kahvin aromeja. Valmistusmenetelmiä ovat muun muassa aeropress, chemex ja sifoni. Kahviharrastajalle kolmannen aallon kahvi on kuin viiniinmaisteluun verrattava kulinaarinen nautinto ja kahvista pyritään löytämään erilaisia makuja ja vivahteita.  

Äläkä unohda maistaa aitoa oikeaa Berliininmunkkia, Pfannkuchenia!

The Greens Coffee and Plants tarjoilee kahvin lisäksi myös kasveja!

Ben Rahim puolestaan tarjoilee kahvia Arabialaisella twistilla.

Historiaa betoniviidakossa

Berliini on nähnyt ja kokenut paljon niin hyvässä kuin pahassakin viimeisen sadan vuoden aikana. Natsi-Saksan Berliinissä Adolf Hitler määräsi aloitettavaksi ennennäkemättömän suuret rakennushankkeet, joiden päätavoite oli tehdä Berliinistä Welthauptstadt Germania, ”maailmanpääkaupunki”. Vaikka mahtipontiset rakennussuunnitelmat tyssäsivätkin heti alkuunsa Saksan hävittyä toisessa maailmansodassa, Berliinissä ehdittiin purkaa ja raivata tyhjäksi valtiopäivätalon ympäristö. Toisen maailmansodan aikana kaupunkia riepottelivat sadat pommitukset ja lopulta kaupunki revittiin kahtia Itä- ja Länsi-Saksaksi. Kaupungin kauhtiajaosta on jäljellä enää vain pieni pala Berliinin muuria sekä Checkpoint Charlie, joka oli rajanylityspaikka Itä- ja Länsi-Berliinin väillä. Berliinin muuri on nykyään käytössä tosin aivan eri tarkoitukseen, kuin mihin se aikoinaan rakennettiin, nimittäin East Side Galleryna tunnettu muurinpätkä on täynnä upeita muraaleja. ”No more wars, no more walls, a united world.” ja ”Love all hate none.” ovat lausahduksia, jotka löytyvät entisen Berliinin muurin seinästä ja nämä lausahdukset kuvaavat hyvin sitä, millainen kaupunki on tänä päivänä. Kaupungin kahtiajako näkyy vielä nykyäänkin, sillä Berliinin vanha keskusta jäi muurin halkaisemaksi. Berliinissä ei nimittäin ole vain yhtä ylivoimaista keskustaa, jonka ympärillä olisi esikaupunkia ja asutusta, vaan Berliinissä onkin kaksi keskustaa. Vanha itäinen keskusta Mitte sekä läntinen keskusta Zoologischer Gartenin rautatieaseman, Kurfürstendammin, Breitscheidplatzin ja Tauentzienstraßen ympärillä.

Maailmansodista muistuttaa yhä myös Breitscheidplatzilla sijaitsevan Keisari Vilhelmin muistokirkon rauniotorni. Keisari Vilhelmin muistokirkko tuhoutui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa vuonna 1943 ja sen tuhoutunut torni jätettiin muistuttamaan ihmisiä sodan kauhuista. Kirkon paikalle rakennettiin vuonna 1961 uusi kirkko kellotapuleineen. Erikoisen arkkitehtuurin ansioista sitä ei heti ensimmäisenä mieltäisi kirkoksi, vaan ennemminkin jonkinlaiseksi muistomerkiksi. Kahdeksankulmainen kirkkorakennus on rakennettu kauttaaltaan himmeistä lasiruuduista. Rakennukselle on lahjoitettu Venäjän ortodoksikirkon ikoniristi, Saksalaisen luutnantin Kurt Reuberin maalaama Stalingradin madonna sekä Iso-Britannian lahjoittama Saksalaisten ilmapommituksissa tuhoutuneen Coventryn katedraalin nauloista tehty Conventryn risti. Taideteokset symboloivat entisten vihollismaiden välistä ystävyyttä.

Keisari Vilhelmin muistokirkon rauniotorni.

Synkästä historiastaan huolimatta tuntuu, että Berliini on tätä nykyä jonkinlainen vapauden lähettiläs. Berliiniläisten rentous ja suvaitsevaisuus on omaa luokkaansa, vaikka kaupungilla on takanaan vaikeuksia.  Kaupunki on onnistunut kaikesta kokemastaan huolimatta yhdistymään ja sinne ovat tervetulleita kaikki eikä etnisyydellä, sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisella ole mitään väliä. 

”Paris is always Paris, and Berlin is never Berlin.”

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Sini
  elokuu 4, 2019 at 2:52 pm

  Itse otin ensimmäisen Berliinin valokuvani samasta kohdasta, kun tuo sun ylin kuva eli Alexanderplatzilta. Se oli mukavaa aluetta. Kyllä näistä sun kuvista tuli sinne vähän ikävä.

  • Reply
   Inka
   elokuu 15, 2019 at 10:30 am

   Kiitos kommentistasi Sini! Alexanderplatzilta ja sen ympäristöstä löytyi paljon kivoja paikkoja ja se oli muutenkin mukavan eläväinen alue! 🙂

 • Reply
  Mari
  elokuu 4, 2019 at 7:34 pm

  Berliiniin ei voi jotenkaan kyllästyä. Sen historiasta kumpuaa niin paljon kaikkea. Kauniit kuvat, todellakin sinulla.

  • Reply
   Inka
   elokuu 15, 2019 at 10:31 am

   Kiitos Mari! Berliini kyllä yllätti positiivisesti, enkä ihmettele ollenkaan miksi se on niin pidetty paikka. Sieltä löytyy kaikkea, historiaa, hyvää ruokaa ja mielenkiintoisia putiikkeja!

 • Reply
  Arja / Elämänmakuisia matkoja
  elokuu 5, 2019 at 3:48 am

  Kiitos, oli mielenkiintoista lukea lisää ja katsella myös sun kuvia Berliinistä, kun juuri oltiin siellä itsekin. Omalle kohdallekin Berliinissä osui myös erityisen herkullista ruokaa!
  Jaksamista sinulle muutosten tuuliin!

  • Reply
   Inka
   elokuu 15, 2019 at 10:41 am

   Kiitos kommentista! Luin myös sinun Berliini matkakertomuksen ja vaikutti oikein onnistuneelta teidänkin reissunne! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  elokuu 10, 2019 at 10:41 am

  Totta tuo, että Helsinkiä lähellä olevista kaupungeista Berliini on varmaan yksi perusteellisimmin kansainvälisiä.
  Toistaiseksi olemme vierailleet kaupungissa kolmesti, kerran ennen muurin murtumista ja kaksi kertaa sen jälkeen.
  Viimeisimmän vierailun teimme pitkälti Hotel Adlonin houkuttelemana ja olihan se jotain, auringonlasku Brandenburg Torille omasta huoneesta katsottuna!
  https://meriharakka.net/2018/06/03/hotel-adlon/

  • Reply
   Inka
   elokuu 15, 2019 at 10:44 am

   Kiitos kommentista Pirkko! Vau! Ihan huikea tuo teidän hotellinne! Kyllä sieltä kelpaisi auringonlaskua katsella! 🙂

 • Reply
  Sanna // From Lapland To South
  elokuu 12, 2019 at 11:39 pm

  Kävin itsekin tänä kesänä Berliinissä, toista kertaa elämässäni ja nyt paikallisen luona. Berliini on tosiaan omanlaisensa kaupunki ja kaiken sen historian taakan alta löytyy todella rennolla ja avoimella ilmapiirillä varutettu paikka. Tykkään todella ja en tiedä miksi, mutta välillä tallatessani Charlottenburgin katuja tuntui kuin olisin ollut Helsingissä 🙂

  • Reply
   Inka
   elokuu 15, 2019 at 10:45 am

   Ihan totta kyllä, minulle tuli myös joissain paikoissa mieleen Helsinki! 🙂 Parasta kyllä Berliinissä on kaupungin monipuolisuus, tekemistä riittää kaikille!

Leave a Reply