Olen mielessäni aloittanut tämän postauksen kirjoittamisen monta kertaa. Viimeisen parin viikon aikana ajatukset ovat blogin sijaan kuitenkin keskittyneet lähinnä muuttoon ja uuteen asuntoomme. Olen useasti aloittanut postauksen kirjoittamisen, mutta aina laittanut tietokoneen kiinni, ennen kuin mitään järkevää tekstiä on ehtinyt syntyä. Aikani on kulunut pääosin muuttolaatikoiden keskellä. Nyt kuitenkin istun uuden asuntomme makuuhuoneen sängyllä pienessä flunssassa ja haaveilen kovasti hiekkarannoista ja turkoosista merestä. Palataampa ajatuksissa siis hetkeksi elokuuhun ja sen suloisen lempeisiin kesäiltoihin sekä erityisesti viikkoon somassa pienessä Kreikkalaisessa kylässä nimeltä Párga.
Párga sijaitsee länsirannikolla manner-Kreikassa ja tuossa kukkuloiden ja vuorten ympäröimässä kylässä asustelee vain reilut 2000 ihmistä. Lomakautena kylän väkiluku tuplaantuu tai jopa triplaantuu, mutta onneksi Párga säilyttää silti oman rauhallisen ja idyllisen tunnelmansa. Hurmaava pikkukylä tarjoaa täydelliset puitteet rentoon lomailuun ja Párgassa päivät kuluvatkin nauttien turkoosina välkehtivän Joonianmeren lempeistä aalloista tai syöden erinomaista ruokaa jossakin rantabulevardin lukuisista ravintoloista. Nähtävyyksien perässä Párgaan ei kannata tulla, mutta tuosta pittoreskista rantalomailijoiden paratiisista löytää sen sijaan kaunista luontoa sekä useita patikointireittejä aktiivisille lomailijoille. Tässä neljä parasta asiaa Párgasta.
Katsele maisemia Párgan Venetsialaiselta linnoitukselta
Jo heti ensimmäisenä päivänä, käyskennellessä pitkin poikin Párgan toinen toistaan suloisempia katuja huomio kiinnittyy kylän reunalle kohoaviin raunioihin. Kyseessä on Venetsialainen linnoitus, jonka huipulta on upeat näkymät niin Pargan kylään ja Krioneri beachille kuin Valtos beachille ja kaukaisuudessa siintävälle Ali Pashan linnakkeelle. Venetsialaiseksi linnaketta kutsutaan, koska vuosina 1401-1797 Párga oli Venetsialaisten vallan alla. Venetsialaisvaikutteet näkyvät yhä Párgassa muunmuassa arkkitehtuurissa ja ruokakulttuurissa ja nimenomaan Venetsialaisten ansiosta tuossa piskuisessa kylässä alettiin viljellä oliivipuita, joista saatiin oliiviöljyä kauppatavaraksi. Oliivien viljely on vielä tänäkin päivänä kylän elinehto matkailun ohella. Kapeaan niemenkärkeen rakennettu linnake pystytettiin suojelemaan kylää Albanialaisten ja ottomaanien hyökkäyksiltä ja siihen olikin miltei mahdoton hyökätä mereltä käsin.
Tutustu Ali Pashan linnakkeeseen
Toisen kokonaisen päivämme aamuna hyppäsimme jokseenkin hiukan huvittavan näköisen pienen puksujunan kyytiin, joka puksuttaisi satoja vuosia vanhojen oliivilehtojen ohitse muutamien kilometrien päähän Ali Pashan linnakkeelle. Ali Pashan linnake sijaitsee kukkulalla 400 metrin korkeudessa merenpinnasta Anthousan kylän liepeillä. Linnakkeen rakennutti vuodesta 1788 Ioanniinaa hallinnut pahamaineinen Ali Pasha. Linnakkeelta avautuu henkeäsalpaavan kauniit maisemat ja kirkkaalla säällä voi nähdä lähisaarten lisäksi aina Korfulle asti. Itse linnoitus on raunioitunut, mutta Ali Pashan linnakkeelle kannattaakin ehdottomasti suunnata upeiden maisemien perässä. Pargássa historia on läsnä ja kauniit maisemat ovat kuin postikortista.
Lähde meriretkelle Paxosiin ja Antipaxosiin
Hyppäsimme eräänä aurinkoisena ja erittäin kuumana aamuna Pargan sataman ainoalta laiturilta laivan kyytiin, joka veisi meidät uiskentelemaan Antipaxosin turkooseihin vesiin ja tutustumaan läheiseen Paxosin saareen. Merimatka Pargan satamasta Antipaxosin ja Paxosin saarien edustalle vei reilun tunnin ja elohopean kivutessa mittarissa yhä korkeammalle hyyppääminen viileään veteen tuntui taivaalliselta. Samalla reissulla pääsee uimaan myös sisarsaari Paxosin suurille kallioluolille, joihin osa laivoista saattaa mennä puoliksi sisäänkin. Meriseikkailun jälkeen ankkuroidaan Paxosin saaren pääkylän Gaioksen satamaan ja tutustutaan sympaattiseen kylään ja pysähdytään ehkä istuskelemaan johonkin sen useista houkuttelevista ravintoloista. Mutta hei, let’s be real… Emme suinkaan olleet ainoita, jotka tälle merimatkalle lähtivät. Aamulla Párgan satamasta lähti useita täpötäysiä laivoja kohti horisontissa siintäviä saaria eikä meidän laivamme ollut poikkeus. Täpötäydessä paatissamme oli mukana myös eläköitynyt rouvashenkilö, joka nautti retkestä täysin rinnoin tanssien macarenan tahtiin yläkannella kaikkien kanssamatkustajien taputtaessa tahtia.
Lekottele yhdellä useista rannoista
Aivan Párgan kylän edustalla sijaitsee Krioneri beach, joka on takuuvarmasti tupaten täynnä aurigonpalvojia aamusta illan viimeisiin lämmittäviin säteisiin asti. Jos haluaa kuitenkin nauttia rannan vesissä pulikoimisesta kannattaa uida (tai laskuveden aikana jopa kahlata) Párgan edustalla sijaitsevalle Panagían saarelle, jonka pienen pienellä rantapoukamalla oli meidän lisäksemme vain muutama muu. Panagían saarella sijaitsee lisäksi Neitsyt Marialle omistettu kirkko ja pieni linnoitus. Krioneri beachilla bongasimme myös pieniä rapuja. Niemen toisella puolen sijaitsee Valtos beatch, jonka pitkällä rannalla on varmasti tilaa jokaiselle. Oikealle vesipedolle ja hurjapäille löytyy rannalta myös paljon vesiaktiviteetteja. Omaksi suosikiksi Párgan rannoista muodostui Piso Krioneri beach, joka on paljon pienempi kuin edellämainitut Valtos ja Krioneri. Piso Krionerilla voit päästä myös snorklaamaan tai jopa laitesukeltamaan ja paikalliset käyvät siellä kalastelemassa. Neljäs ranta Linchos beach sijaitsee hiukan kauempana, mutta sinne pääsee kätevästi Párgan satamasta vesitaksilla.

Krioneri beach

Valtos beach

Valtos beach
29 Comments
Johanna
syyskuu 15, 2019 at 12:11 pmMahtavia kuvia Pargasta! Me olemme pari vuotta sitten vain pikaisesti roadtripillä ajautuneet auton kanssa keskelle kylää ja jalkauduttuamme kuumuudesta tuupertuneina suunnanneet lähimpään kahvilaan elpymään. Pargassa vallitsi kyllä aivan oma tunnelmansa, joten joskus täytyy palata oikein ajan kanssa, vaikka lisääntyvä turistien määrä vähän hirvittääkin.
Inka
syyskuu 21, 2019 at 9:59 pmSe on kyllä aivan totta, että Pargassa on ihan omanlainen tunnelma! Suosittelen lämpimästi reissua sinne! Olin tällä kertaa ystäväni kanssa reissussa, mutta ihastuin niin tuohon kuvankauniiseen paikkaan, että täytyy joskus Tuomaskin sinne viedä! 🙂
Raija
syyskuu 29, 2019 at 12:35 pmPargassa ei mielestäni ole liikaa turisteja jos menee sinne toukokuussa tai syyskuussa. Elokuu ja heinäkuu ovat täynnä väkeä. On kokemusta molemmista . Tämän vuoden ainoa viikon matka oli elokuun lopusta eli syyskuun eka viikko. Lämmintä oli kyllä eli mitään pitkiä patikointireissuja ei jaksanut tehdä.
Piyya
syyskuu 15, 2019 at 9:43 pmKertakaikkikkisen upeita kuvia Pargasta 💙
Parga on kyllä upea ja mukavan pieni olematta liian pieni. Tuonnekin pitäisi taas päästä ja erityisesti käydä vielä lisäksi Paroksella ja Antipaxoksella.
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:05 pmKiitos kovasti! Pargan on juuri sopivan kokoinen rentoon lomailuun! Tekemistä on riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa niin, että tulisi valinnan vaikeus siitä mihin ehtii käydä tutustumassa. 🙂
Raija
marraskuu 9, 2019 at 3:10 pmPaxos ja Antipaxos ovat ne kaksi pikkusaarta lähellä Pargaa.
Maarit - niceMatkaaja
syyskuu 17, 2019 at 8:33 amParga on tosiaankin ihana eikä näytä vuosien saatossa muuksi muuttuneen. Omasta reissustani on jo yli 10 vuotta, mutta maisemat näyttävät juuri siltä kuin muistoissani. Tykkäsin kovasti myös noista lähisaarista. Ainakin tuolloin elivät ihan omaa elämäänsä ”kaukana kaikesta”. Tekisipä mieli vierailla Pargassa joskus uudestaan.
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:07 pmParga oli valloittava! Ja lähisaarilla elämä tuntui ihanan rauhalliselta, vaikka turisteja sinne täpötäysien paattien kyydissä suuntasikin paljon. 🙂
Outi / Maa Quzuu-matkablogi
syyskuu 18, 2019 at 10:37 pmParga on kyllä ihana! Luulen että itselleni riittäisi muutama päivä Pargassa mutta ympäristö tarjoaa sitten jos tekemistä pidemmällekin ajalle. Aivan ihania kuvia!
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:09 pmKiitos kovasti! Itse ihastuin Pargaan kovasti nyt ensimmäisellä reissulla ystäväni kanssa, mutta täytyy ehkä viedä puolisokin tutustumaan noihin maisemiin vielä joskus pariksi päiväksi! 🙂
Sandra / The Present is Perfect
syyskuu 19, 2019 at 9:55 amOi, miten kivoja tunnelmallisia kuvia. Jotenkin hauskasti moni näyttää sellaisilta lapsuuden 90-luvun postikorteilta (kuvissa on sellaista tummuutta, en oikein osaa selittää). Pargassa on tosiaan kivoja vaellusmahdollisuuksia sekä tietenkin sieltä pääsee vaikkapa päiväretkelle Albaniaan.
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:10 pmVoi kiitos, tämä oli jotenkin aivan ihana kommentti! <3 Pargasta löytyi kyllä yllättävän paljon tekemistä ja lisäksi monia mahdollisuuksia tutustua lähiympäristöön, kuten juuri vaikkapa Albaniaan!
Raija
lokakuu 30, 2019 at 9:46 amMeteoraan on mahdollisuus tehdä päivän retki Pargasta. Käydään myös Metsovon kylässä joka on taas ihan oma juttunsa.
Sofia / Project Forever
syyskuu 19, 2019 at 5:23 pmIhanan tunnelmallisia kuvia! Olen käynyt Kreikassa vain kerran, ja suunnitelmissa olisi palata tekemään jonkinlainen saarihyppely. Vaihtoehtoja en ole vielä sen konkreettisemmin miettinyt, mutta sait Pargan kuulostamaan aika ihanalta!
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:14 pmKiitos paljon! 🙂 Itselleni matka Pargaan oli samalla myös ensimmäinen matka Kreikkaan, enkä yhtään ihmettele miksi monet sinne joka kesä suuntaavatkin! Seuraavaksi haluaisin itse myös tehdä saarihyppelyn ja löysinkin erään vaihtoehdon, jossa olisi pikapysäkkinä Parga. 🙂
Tiina Johanna / Kookospalmun alla
syyskuu 19, 2019 at 11:01 pmTodella kaunis paikka! Niin kauniita postikorttimaisemia ja upeita kuvia. Alkaa ihan toden teolla tehdä mieli Kreikkaan nyt, näitä Kreikan postauksia on ollut niin ihanaa lueskella tässä pitkin kesää ja syksyä. Aina löytää jotakin uutta ja mielenkiintoista, taitanee tulla piiitkä reissu jos joka paikkaan pitäisi kerralla päästä.. Tämä kuitenkin nousi ihan kärkisijoille, nuo maisemat on ihan taivaallisen kauniit! 🙂
Tiina
http://www.kookospalmunalla.fi
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:16 pmKiitos kovasti! 🙂 Olin myös puulla päähän lyöty sillä Parga ja sen ympäristö oli aivan tajuttoman upeaa maisemien tykitystä! En voi kuin lämpimästi suositella! Haluaisin seuraavaksi suunnata jonkinlaiselle saarihyppelylle… Muhun taisi iskeä Kreikka-kärpänen!
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
syyskuu 20, 2019 at 8:19 amPargasta tultuaan siskoni sanoi, että kaupunki oli hänelle paras paikka Kreikassa. Ja kun näitä kuvia katsoo, pahasti näyttää siltä 🙂
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:17 pmParga on niin soma paikka, ymmärrän siskoasi täysin! 🙂
Raija
syyskuu 29, 2019 at 12:39 pmParas paikka Kreikassa myös mun mielestäni. Kaunein Kreikan kylä missä olen ollut ja paljon on tullut maata kierrettyä eli lähes 50 saarta. Kun löytyi Parga, sinne palaan joka vuosi.
Raija
helmikuu 1, 2020 at 3:11 pmPargalaiset ovat myös hieman erilaisia kuin monessa muussa Kreikan lomakylässä. Vaikee selittää mitä tarkoitan mutta eivät edes kauppiaat ole mitään tyrkyttäjiä vaan voit huoletta uskaltautua sisään kauppoihin. En ole mikään ostosfriikki mutta toki laadukkaammissa kaupoissa käyn. Muutaman kesömekon ja puseron olen juuri tuolta ostanut.
Pirkko / Meriharakka
syyskuu 20, 2019 at 12:48 pmParga tuli minulle vastaan ensimmäisen kerran vasta äskettäin, kun joku kommentoi juttuamme Meteorasta, että olikin katsellut matkoja Pargaan siksi, että se olisi vähän lähempänä Meteoraa kuin Ateena. Piti silloin oikein tarkistaa sen sijainti kartalta! Kreikasta on kyllä niin moneksi: Ateena, Peloponnesos, muu manner ja kaikki saaret!
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:20 pmMinäkään en ollut ennen matkaamme kuullut Pargasta juuri mitään! Parga kuitenkin osoittautui aivan ihanaksi paikaksi 🙂 Ja se on kyllä totta, empä olisi uskonut ennen ensimmäistä Kreikan matkaani, kuinka monipuolinen kohde onkaan kyseessä!
Raija
lokakuu 5, 2019 at 6:09 pmPargan valtti ja viehätys on juuri siinä ettei se ole pelkkä hotellikylä.
Raija
tammikuu 31, 2020 at 9:29 amMonet Pargassa lomailevat vuokraavat auton ja menevät Meteoraan. Yöpyvät myös esim Metsovossa.
Travelloverin Annika
syyskuu 21, 2019 at 7:32 pmVoi että se on nätti! En ole ollut Manner-Kreikassa missään rannikolla, sisämaassa vain, ja ja Thessalonikia olen miettinyt. Nyt ehdottomasti nousi to go -listalle Pargakin. Pitääpä katsoa, miten ne saisi yhdistettyä vaikkapa samaan matkaan.
Inka
syyskuu 21, 2019 at 10:22 pmParga on äärimmäisen kaunis! Suosittelen lämpimästi, jos kovin menevä lomailija on, pari päivää riittää varmasti hyvin 🙂 Jos taas haluaa oikein rentoa lomailua kannattaa varata enemmän aikaa!
Raija
tammikuu 31, 2020 at 9:31 amMielestäni bilettäjien ei kannata vaivautua menemään Pargaan. Kylä on ihan toisenlaisen porukan lomapaikka.
Raija
lokakuu 5, 2019 at 6:07 pmItselläni on takana 20 reissua Pargaan enkä kyllästy tuohon kylään koskaan. Kerran tai joskus jopa kaksikin kertaa siellä,tulee käytyä. Toukokuussa ja syyskuussa säät ovat mielestäni parhaat. Kuluneena kesänä vierailu jäi vai yhteen viikkoon syyskuun alussa. Oli ns pakollisia kuvioita keväällä joten oli vain pakko kestää…ensi vuonna taas ja kahdeksi viikkoa. Pargassa voi ottaa ihan rennosti ja seurailla elämää ympärillään. Hotelli on aina sama ,mitäpä sitä vaihtamaan kun on sopivan löytänyt. Huomaa myös että Pargaan tulee vuodesta toiseen myös monia sellaisia jotka ovat ihastuneet kylään ja on pakko palata uudelleen.