FINLAND TRAVEL

TROPIIKKIA ETSIMÄSSÄ — KAISANIEMEN KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Tammikuun puolen välin perjantai-aamu valkeni harmaana. Ensimmäisenä verhot avatessa ja ulos katsoessa tuntui siltä, että tekisi mieli pysytellä vain koko päivä sisällä, harmaudelta piilossa. Emme kuitenkaan antaneet värittömän ja lumettoman tammikuun päästä niskan päälle, vaan päivän suunnitelmiin kuului vierailu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, Helsingissä.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on toiminut jo peräti vuodesta 1829. Sen useassa kasvihuoneessa sijaitsee 1300 kasvikantaa, jotka ovat peräisin samalta pituuspiiriltä kuin Suomikin. Kasvihuoneisiin on siis kerätty kasveja kasvinkeruumatkoilta tai muiden kasvitieteellisten puutarhojen kanssa suoritetun siemenvaihdoksen avulla Euroopan välimereltä aina Afrikan eteläkärjestä asti. Eri kasvihuoneissa voit näin tutustua sekä savannien, aavikoiden tai vaikkapa sademetsien kasvillisuuteen. Matkan maapallon ympäri voi siis kätevästi hoitaa Helsingistä käsin. Kaisaniemestä löydät kostean tropiikin ja villapaidankin voi jättää naulakkoon näin tammikuussakin. Omiksi suosikeiksi muodostui vuonna 1889 valmistunut lasikattoinen palmuhuone, jossa esitellään kasvikunnan evoluutiota ja trooppisia hyötykasveja sekä kaunis pyöreän muotoinen lummehuone. 

Kasvihuoneiden ja koko kasvitieteellisen puutarhan kokoelmaa voidaan hyödyntää sekä tutkimuksessa että opetuksessa. Helsingin yliopiston kasvitieteelliset puutarhat osallistuvat uhanalaisten kasvien suojelutyöhön. Kasvien nimikilvistä käy ilmi, mikäli kasvi on uhanalainen. Tavallisesti nimikilvet ovat valkoisia, mutta kasvin uhanalaisuudesta kertoo punainen kilpi ja hyötykasveilla on puolestaan keltainen kilpi. 

Noin neljän hehtaarin laajuiseen ulkopuutarhaan emme tällä kertaa tutustuneet, sillä näin tammikuussa se ei ole ihan parhaassa loistossaan. Kesän tullen luvassa olisikin tutustuminen tähän kukkivaan ulkopuutarhaan ja sen lisäksi tarkoituksena olisi käydä tutustumassa jättilumpeisiin, jotka näin pimeän talven keskellä harvoin pysyvät kasvihuoneissakaan hengissä. Tiesitkö, että jatkosodan aikaan puutarhaan osui kolme pommia, jotka rikkoivat kasvihuoneet? Sypressiä ja parananjättilumpeen siemeniä lukuun ottamatta kasvihuoneiden kaikki kasvit kuolivat pakkaseen. Kuitenkin lumpeen siemenet säilyivät hengissä lummealtaan pohjalla ja nykyinen lummehuoneessa viihtyvä jättilumme on niiden jälkeläinen.

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kaisaniementanta 2

00170 Helsinki

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  tammikuu 19, 2020 at 9:14 pm

  Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on tullut vierailtua melkein joka kesä. Ulkopuutarha on varsin hurmaava paikka, etenkin suurimpien perennojen kukinta-aikaan. Olen noissa sisätiloissakin käynyt, muta en koskaan talvella. Olisi varmaan ihan omanlaisensa kokemus.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  tammikuu 21, 2020 at 12:46 pm

  Joulun alla kävimme Talvipuutarhassa (jossa olin kyllä käynyt aikaisemminkin useampaankin kertaan) – mitenkähän olen tämän, kuitenkin jo vuosikymmeniä pääkaupunkiseudulla asuneena, onnistunut ohittamaan?
  Viimeistään ensi kesänä, viitaten Annan kommenttiin tuossa yllä, pitänee paikata asia!

 • Reply
  Anna
  tammikuu 21, 2020 at 5:10 pm

  Aivan mahtavia kuvia. Heti tuli mieleen, että pitäisi mennä uudestaan käymään. Poikaystävä itse asiassa ehdotteli visiittiä juuri vähän aikaa sitten.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  tammikuu 24, 2020 at 8:31 am

  Hei aivan huikeita kuvia! Tää on ollut paikka missä on pitänyt käydä satamiljoonaatuhatta kertaa, mutta joka kerta se jää. Ehkä otan tälle vuodella tavoitteen käydä tuolla.

 • Reply
  Cilla
  tammikuu 25, 2020 at 10:54 am

  Ihana paikka! Pitääpä käydä joskus Helsingin reissulla 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  tammikuu 25, 2020 at 8:21 pm

  Ompas ihanan näköistä. Jäin miettimään, että olenkohan koskaan käynyt täällä.. hmm. Talvipuutarhassa on tullut kyllä käytyä mutta täytyypä kokeilla käydä täälläkin ensi Suomen reissulla.

Leave a Reply