EUROPE FOOD

THE SCOTCH WHISKY EXPERIENCE – VISKI-INTOILIJAN TAIVAS

Olen restonomikoulutukseni myötä kiinnostunut syventymään kulinaarisiin oppeihin ja sieltä on myös syntynyt kiinnostus erilaisiin alkoholijuomiin ja niiden maisteluun. Kun tiesin, että matkustamme Edinburghiin, Skotlannin ja viskin ”pääkaupunkiin”, niin oli suorastaan pakko perehtyä hieman paremmin kaupungin viskitarjontaan. Kun Googlettamalla yhdisti ”Edinburgh” ja ”viski” -avainsanoja löysi tarjontaa laidasta laitaan, niin pintapuolisista tunnin kestävistä viskikoulutuksista aina useamman päivän reissuihin Highlandeille. Toinen toistaan paremmin arvosteltuna. Joukosta edukseen erottui kuitenkin yksi paikka, joka melkein jäi kokonaan kokematta ”liian hyvä ollakseen totta” -fiiliksen takia.

The Scotch Whisky Experience

The Scotch Whisky Experience on viiden tähden kokemus Edinburghin Vanhankaupungin sydämessä; The Royal Mile -keskuskadulla. SWE on täyden (ja täydellisen) palvelun paikka kaikille, ketkä ovat kiinnostuneita viskeistä, eritoten skottiviskeistä. Paikka on jopa ulkoapäin houkutteleva ja erilainen – vanhaan rakennukseen on tehty uudet modernit tilat, jotka sisältävät mm. viskikaupan, josta myydään ulos satoja erilaisia skottiviskejä, niin tuttuja kuin myös vähemmän tuttuja, sekä niille sopivia oheistuotteita. Tilojen alakerrasta löydät ravintolan: Amber Restaurant, jossa voit syödä hienoja perinteisiä skottilaisia annoksia sekä, totta kai, nauttia jokaiselle annokselle sopivan viskin. Tässä samassa rakennuksessa järjestetään myös skottiviski koulutuskierroksia.

Itse valitettavasti pääsin hyödyntämään palveluista vain koulutuksien antia, mutta voisin ehdottomasti suositella käymään pyörähtämässä edes kaupan puolella, vaikkakaan viskit eivät sinua pahemmin kiinnostaisi. Sieltä löytyy varmasti jollekin herkkusuulle tuliainen jos toinenkin. Voisin oikeastaan jopa suositella myös kysymään apua todella ystävällisiltä ja asiantuntevilta asiakaspalvelijoilta, olit sitten kuinka viskikonkari tai kokematon tahansa. Ihan vain koska sain itse todella ihanaa ja aitoa palvelua jokaiselta palvelua antaneelta!

Koulutus, johon loppupelissä osallistuin oli Gold -tason koulutus. Minulla tosiaan oli jo hieman ymmärrystä ja koulutusta väkevistä juomista, joissa käytiin myös viskien perusteita. Halusin saada rahoilleni vastiketta ja hieman enemmän irti kuin mitä jo tiesin aiheesta. Eri tasot kertoivat koulutuksen sisällön määrästä ja syvyydestä. Käytännössä aina syvemmälle mentäessä sai kokea kaikkien alempien tasojen tarjonnat ja vielä enemmän. Gold -taso osoittautui oikein oivaksi vaihtoehdoksi minulle, vaikkakin olin alun perin ajatellut meneväni vielä syvemmälle, Platinum -tasolle. Koulutuksia on siis jokaisena aukiolopäivänä aina aamusta iltaan. Ja suosittelen perehtymään niiden sisältöihin jo hieman ennakkoon tai kysymään henkilökunnalta mikä taso sopisi sinulle parhaiten.

Ja sitten itse asiaan…

Viskin valmistusta & historiaa viskitynnyristä

Kaikki kierrokset aloitettiin tiloihin rakennetusta ”viskitynnyrijunasta”. Eli kiskoilla kulkeva viskitynnyrin muotoinen kärry, joka kulki huvipuistomaisen kummitusjuna-kierroksen läpi. Kierroksen aikana käytiin hyvin visuaalisesti ja moniaistisesti viskin valmistusta ja historiaa pähkinänkuoressa 4D-tehostein; opettavaisen selostuksen, tuoksujen ja tehosteäänien kera. Sit back and enjoy the ride!

Skotlannin ensimmäiset maininnat tislauksesta ulottuvat vuoteen 1494, vaikkakin on melko varmaa, että viski on paljon vanhempi keksintö.
Viskin valmistuksessa viljoja (Skotlannissa pääasiassa ohraa) idätetään, kuivataan ja rouhitaan, jotta saadaan käymiskelpoista mallasta. Mallas sekoitetaan paikalliseen veteen (uisge beatha, aqua vitae, water of life), josta syntyy mäskiä. Mäskäyksen jälkeen kiinteä massa (mäski) erotetaan nesteestä, niin saadaan vierre, sokeripitoinen neste. Tähän nesteeseen lisätään hiivaa, joka käy nesteen sokerin kanssa luoden sinne alkoholia. Tämä neste, joka on käytännössä humalaton olut, tislataan Skotlannissa pääasiallisesti pannutislaus menetelmällä vähintään kaksi kertaa. Kirkas, noin 60% vahvuinen neste menee tislauksen jälkeen vielä tynnyriin lepäämään, josta tarttuu nesteeseen paljon kaikkea hyvää. Nestettä saatetaan heitellä tynnyristä toiseen ajan kuluessa, jotta eri tynnyreistä saadaan erilaisia vivahteita valmiiseen tuotteeseen. Tasan kolmen vuoden ja yhden sekunnin päästä on syntynyt skottilainen viski. Iättämistä voidaan jatkaa vielä vaikka 20 vuotta tai viskistä voidaan tehdä sekoitetta. Sekoittamalla se eri tyylisten skottiviskien kanssa taataan viskin tasalaatuisuus. Kaikista skottiviskeistä sekoitteita myydään 90%, kun taas loput 10% on arvostetumpia Single Malt, yhden tislaamon viskejä.

Ensimaistiaiset & The Diageo Vidiz Whisky Collection

Tynnyrikierroksen jälkeen menimme huoneeseen, jossa oli useampi penkkirivi ja iso valkokangas. Meille annettiin lappuset, jossa esiintyy Skotlannin kartalla viisi pääviskialuetta; Highland, Speyside, Islay, Campbeltown ja Lowland. Teatterissa esitettiin muutaman minuutin lyhyitä videopätkiä kustakin alueesta ja niiden ominaismakuprofiilista. Aina videonpätkän lopussa pyydettiin hieromaan lapulta kyseistä aluetta ja nuuhkaisemaan sitä, jolloin pystyi haistamaan kyseisen alueen ominaisia aromeja. Eri alueista pystyi löytämään mm. vaniljaa, greippiä, turvetta, kukkaisuutta tai päärynää.

Videoiden jälkeen menimme seuraavaan huoneeseen, jossa saimme aromilasit ja valitsimme viidestä pää-alueesta yhden. Lasin sijainti määritteli, mitä viskiä lasiin kaadetaan. Tämän vaiheen viskit ovat vaihtuvia, enkä kuollaksenikaan tahdo muistaa minkä viskin sain Highland-valinnallani. Saimme jopa pitää kyseisen aromilasin kotiin viemisiksi kierroksen päätyttyä! Tämä oli yksi Gold -kierrokseen osallistumisen eduista.

Kun kaikki saivat viskinsä lasiin, siirryimmekin jo seuraavaan huoneeseen; The Diageo Claive Vidiz Whisky Collection, tai niin kuin itse kuvailisin; taivaaseen. Kyseessä oli noin 3500 viskipullon kokoelmahuone. Wau! Kunhan kaikki olivat ensin nipistelleet itsensä takaisin todellisuuteen, maistelimme viskimme kyseisessä huoneessa ja ohjaajamme kävi läpi jokaisen valitsemamme viskin makupaletin läpi, mitä aromeja ja flavoreita mistäkin voi löytää. Saimme vielä hetken ihastella huoneen taivaallisuutta, tutkia sen antia ja kysellä kaikesta ohjaajalta, joka oli äärimmäisen asiantunteva.

Whisky Bar & tasting

Kokoelmaan tutustumisen jälkeen siirryimme kierroksen viimeiseen huoneeseen eli Whisky Bar:iin, johon oli katettu neljän aromilasin plattereita, vettä ja laput, joissa oli kuvailua neljästä eri viskistä, joita oli laseissamme. Niitä saimme mutustella ja arvioida yksinään tai oman sosiaalisuus- ja/tai humala-tason mukaan muiden saman pöytäryhmäläisten kanssa. Baarin puolella oli vielä yksi näyttelyseinä täynnä viskejä, joiden joukossa oli hieman kalliimpia ja harvinaisempia yksilöitä. Kierros ja ilta päättyi 1,5h jälkeen hyvin pitkälti siihen kun sai omat lasit tyhjiksi ja kierreltyä huoneen ympäri ja kiitettyä tietenkin henkilökuntaa. Enää baarin ja ulko-oven välillä oli houkutusten polku kaupan läpi, jossa päätin pysyä lujana ja olla ostamatta mitään heräteostoksia. Pullojen hinnat olivat kutakuinkin Suomen tasoa, enkä halunnut tuhlata kaikkia rahojani yhteen paikkaan kuitenkaan. Mukaan tästä henkilökohtaisesta pikku-reissustani jäi talteen kyseinen aromilasi, josta aiemmin mainitsinkin jo. Kuten myös uutta kallisarvoista kokemusta ja oppia skottiviskeistä sekä kaiken kaikkiaan hieno elämys ja kokemus, jota voin suurella lämmöllä suositella hyvin pitkälti kenelle vain Edinburghiin matkaavalle.

– Tuomas

Ps. Mikäli joskus pääset koulutukseen, jossa maistelet viskejä, tai oikeastaan mitä vain alkoholipitoista, niin suosittelen syömään edes jotakin ennen paikanpäälle menoa. Allekirjoittaneen virheestä on hyvä ottaa oppia, sillä muutama pieni maisteluannoskin näköjään nousi hyvinkin helposti päähän…

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  kesäkuu 28, 2019 at 8:58 am

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja erittäin hyvin toteutetulta koulutukselta. Nuo lappuset, joista voi nuuhkia alueen tuoksut, kertoo että kaikki on viimeisen päälle ajateltu. 🙂

  • Reply
   Tuomas
   kesäkuu 28, 2019 at 5:54 pm

   Yllätyin aivan täysin itsekin, kuinka loppuun asti palvelu oltiin osattu viedä. Ehdottomasti suosittelen vierailemaan mikäli mahdollisuus tulee!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  kesäkuu 28, 2019 at 9:12 am

  Oi wau! Mikä mieletön kokemus luotu viskien ympärille. Juuri tällaiset kokemukset kiinnostavat minuakin.

  • Reply
   Tuomas
   kesäkuu 28, 2019 at 6:19 pm

   Olen kyllä aivan samalla linjalla, tarkkaan mietityt kokemukset luo niitä oikeita elämyksiä. Ja kokemuksia voi löytää yllättävimmistäkin paikoista, läheltä tai kaukaa.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  kesäkuu 28, 2019 at 4:14 pm

  Jossain viskitislaamossa kävimme mekin, ei mitenkään alaa harrastavat, viime kesänä Skotlannin ylämaita kierrellessämme.
  Ihan mielenkiintoistahan senkin valmistuksesta oli jotain oppia!

  • Reply
   Tuomas
   kesäkuu 28, 2019 at 6:33 pm

   Varmasti oli mielenkiintoinen reissu! Ai että, kun olisi tehnyt itsekin mieli lähteä ylämaille kierroksille, mutta aika ei aivan antanut periksi reissussamme… Ehkä ensi kerralla sitten!

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  kesäkuu 28, 2019 at 6:40 pm

  Olipa mielenkiintoisen kuuloinen kierros. Tuollainen pitää pistää mieleen, kun joskus tuonne seudulle eksyy. Teille taisi käydä wiskin maistelussa samoin kuin itselle ns Vilnan baari kierroksella, missä kävimme kuudessa baarissa ja toisena baarina oli viskibari. Sen jälkeen, kun oli juonut pari viskiä, olisi pitänyt pitää ainakin tauko😄

Leave a Reply