EUROPE TRAVEL

ÄITI-TYTÄR REISSU ROOMAAN

Olin potemassa kamalaa reissudarraa Menorcan lomastamme äitini luona, kun päätimme yksissä tuumin varata kauan suunnittelemamme äiti-tytär matkan. Kohteeksi valikoitui Rooma, sillä se on oiva kohde historiasta ja taiteesta kiinnostuneelle – Tässä tapauksessa siis meille. Tietenkin myös Italialainen pasta ja pizza houkutteli meitä lähtemään, puhumattakaan maukkaista gelatoista! Niimpä me sitten varasimme eräänä elokuisena iltana matkan lokakuulle Roomaan. Lokakuu oli äärimmäisen hyvä aika matkustaa, sillä suurin turistisesonki alkaa olla hiipumaan päin (vaikkakin olihan siellä silti ihan järjetön määrä lomailijoita) ja lisäksi sää on vielä mukavan lämmin ja aurinkoinen.

Hotelli meille löytyi erinomaiselta paikalta aivan Vatikaanin vierestä. Star Vatican Rooms on loistava vaihtoehto sinulle, joka haluat hieman säästää hotellibudjetissa, mutta silti majoittua mukavasti. Rooman nähtävyyksille ei ollut mikään mahdottoman pitkä matka, varsinkaan kun pääsi seikkailemaan pitkin tuon upean kaupungin katuja. Busseja ja takseja olisi toki saanut lähemmäs keskusta-aluetta läheltä hotellia, mutta päätimme silti joka päivä kävellä ja nauttia Rooman tunnelmasta.

Rooman must see -nähtvyydet

Rakastuin Roomaan, eikä tämä varmasti ollut viimeinen kerta, kun tuohon kaupunkiin matkaan. Reissumme oli myöskin niin lyhyt, vain neljä päivää, että kaupungista sai koettua vaan pienen pintaraapaisun verran. Näissä neljässä päivässä tietenkin etsimme käsiimme kaikki ne nähtävyydet, jotka on koettava Roomassa. Fontana Di Trevi ja Pantheon olivat paljon mahtipontisempia, mitä kuvat antavat ymmärtää… Tai oikeastaan, mikäpä Roomassa ei olisi mahtipontista? Colosseumin näkeminen suoraan edessäni tuntui uskomattomalta, sillä olin siitä niin kauan haaveillut katsellessani sitä milloin telkkarista ja milloin oppikirjasta.  Lisäksi yksi matkan ehdottomista kohokohdista oli vierailu Vatikaanissa ja kierros Vatikaanin museossa, jossa pääsin näkemään taidetta, jota olen lähes koko ikäni opiskellut kirjoista. Voisi melkeimpä sanoa, että Rooma on kuin iso ulkoilmamuseo, jossa tulee nähtyä paljon ja vielä enemmänkin mitä edes itse ymmärtää.

Vatikaanivaltio ja sen mittavat taideaarteet

Matkamme viimeisenä päivänämme otimme suunnan kohti Vatikaania. Olimme muutamaa päivää aikasemmin varanneet liput Vatikaanin museoon sen virallisilta nettisivuilta. Lippuja varatessa oletimme maksaneemme itsemme jonon ohi myös Pietarinkirkkoon, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Asia ilmeni kysyessämme apua vastaan tulleelta kierrosoppaalta. Loppujen lopuksi päädyimme kyseisen oppaan kanssa varaamaan opastetun kierroksen Vatikaanin museoon – just in case.

Vatikaanin museoon on oma erillinen sisäänkäynti ja kierros alkaakin turvatarkastuksella. Oppaanamme toimi vanha ja erittäin hauska italialainen mies, joka kertoi niin paljon tarinoita museossa, että meinasimme myöhästyä kokonaan Sikstuksen kappelista. Kierroksen hieman pitkästyttävämpi puoli oli joutua kuulemaan itselle jo täysin tuttujen teosten tarinat. Sikstuksen kappeli ja Michelangelon freskot olivat vieläkin upeammat, mitä kuvista osasin edes kuvitella. Ennen Sikstuksen kappelia pääsimme näkemään lukuisia veistoksia, kuten kuuluisan patsaan keisari Augustuksesta. Sikstuksen kappelin jälkeen pääsimme vain opastetuille ryhmille tarkoitettua oikoreittiä pitkin Pietarinkirkkoon. Olisimme halunneet vierailla Pietarinkirkon kupolissa katsomassa maisemia, mutta se oli ehtinyt mennä jo kiinni – jäipähän nähtävää vielä uudemmalle reissulle Roomaan. Toisaalta koko Vatikaanin museo on niin valtava, että sen koluamiseen tarvitsisi useamman päivän.

Rooman matkalla harhailimme toinen toistaan kauniimpien rakennusten seassa aina enemmän tai vähemmän hukassa, mutta eipä se menoa haitannut. Välillä on hyvä vain seikkailla ilman sen kummempia aikatauluja. Syötiin maailman mauttomimmat pizzat sännätessämme heti ensimmäiseen eteen tulleeseen ravintolaan pienen sadekuuron yllättäessä. Enkä todellakaan suosittele syömään pizzaa turistialueella ihan missä tahansa pizzeriassa, yleensä se on pahaa ja palvelu huonoa. Joten jos siis unelmoit taivaallisesta Italialaisesta pizzasta, etsi hyviä ravintoloita jo ennen matkaa, sillä niiden löytäminen on tässä kaupungissa yllättävän vaikeaa. Sen sijaan hyvää gelatoa oli onneksi helpompaa löytää. Meidän matkamme ei siis valitettavasti koostunut suurenmoisesta italialaisesta ruuasta, mutta onneksi sitäkin enemmän taiteesta ja historiasta.

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  joulukuu 5, 2018 at 10:04 am

  Rooma on itse asiassa yksi Euroopan kaupungeista, joista olen aloittanut ”matkailu-uraani” – viikko kaupungissa yksinään 17-vuotiaana oli mieleenpainuva kokemus! Sen jälkeen olemme pistäytyneet kaupungissa vain yhden risteilypäivän verran, joten ehkä jo kohta olisikin uusintavierailun aika. Ja mieluiten tietysti juuri low- tai off-season, sillä kaupungissa taitaa turisteja riittää!

  • Reply
   Inka Tikkinen
   joulukuu 5, 2018 at 10:10 pm

   Oli varmasti hieno kokemus viettää aikaa yksin Roomassa! Oma ”matkailu-urani” alkoi Prahasta, jossa asustelin kuukauden verran, kun olin juuri täyttänyt 18 vuotta. Ei ehkä helpoin ensimmäiseksi reissuksi ulkomaille matkan pituuden vuoksi, mutta kaiken sen arvoinen!

   Ja ehdottomasti suosittelen low/off seasonia Roomaan, onhan se kuitenkin aikamoinen turistirysä.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  joulukuu 5, 2018 at 8:38 pm

  Rooma on <3 Edellisestä Rooman reissusta onkin jo tovi aikaa ja sinne olisi kiva jälleen palata. Colosseum on kyllä vaikuttavan näköinen ja seuraavaksi haluan ehdottomasti päästä käymään siellä. Vatikaani on todella valtava ja suosittelen ehdottomasti opastettua kierrosta, pääsee jonon ohi ja näkee helposti kaiken tarvittavan, siten jää aikaa vielä haahuiluun.

  • Reply
   Inka Tikkinen
   joulukuu 5, 2018 at 10:15 pm

   Rooma on aivan ihana! <3 Haaveenani olisi lähteä kiertämään Italiaa ja reissun yhteydessä poiketa Roomassa uudemman kerran! Vatikaanissa vierailu oli myös todella vaikuttava kokemus ja kierros museossa joka pennin arvoinen!

 • Reply
  Ne Tammelat
  joulukuu 6, 2018 at 9:55 am

  Aika hauskoja sattumia, mekin olimme vuosia sitten Roomassa juuri lokakuussa (häämatkalla) ja majoituimme ihan Vatikaatin lähettyvillä. Samoja rakennelmia ihmetellessä meni meidänkin loma. Upea kaupunki ja ihanaa, kun ei ollut tukahduttavan kuuma. Tuon pizzakommentin allekirjoitan täysin, hyvin monenlaista sorttia oli tarjolla. Onneksi jäätelö oli hyvää joka paikassa 🙂

  • Reply
   Inka
   joulukuu 9, 2018 at 9:53 pm

   No jopas onkin, hauska sattuma, että teidän reissu vuosia sitten on sujunut lähes samanlaisesti kuin meidän! 🙂

 • Reply
  Eve, Jetlaggies
  joulukuu 9, 2018 at 9:58 am

  Onpa klassisen kauniit kuvat ja hyvin käsitelty samansävyisiksi:) Rooma on upea paikka. Ainutlaatuiset nähtävyydet voittavat turistivirrat mennen tullen <3

  • Reply
   Inka
   joulukuu 9, 2018 at 9:51 pm

   Kiitos kaunis! Rooma on kyllä hieno paikka ja mielestäni yksi niistä kohteista, joissa on vierailtava edes kerran elämässä! 🙂

Leave a Reply