EUROPE TRAVEL

METEORAN MAISEMISSA

Bussi starttaa aamutuimaan Párgaa ympäröivien kukkuloiden juurella. Mutkaiselta tieltä näen uuteen aamuun heräävän pienen kylän sekä merta silminkantamattomiin. Aamuauringon ensisäteet koskettavat tien viertä reunustavien yhä korkeammalle kipuavien kukkuloiden ja vuorten huippuja. En tiennyt, että manner-Kreikassa olisi näin henkeäsalpaavia maisemia jotka vilisevät nyt bussin ikkunasta, enkä saa nenääni irti lasista. Enkä tiennyt, miten upeita maisemia tulen vielä sen samaisen päivän aikana todistamaankaan. Olemme matkalla kohti Meteoraa, luonto- ja luostarialuetta Kreikassa, joka sijaitsee Thessaliassa Kalampákan kunnassa. Löysimme tämän kohteen täysin sattumalta selaillessamme tietoa matkakohteestamme maaliskuisena talvi-iltana. Emme aluksi uskoneet, että tuollainen paikka olisi edes olemassa, tai että tällaista paikkaa voisi löytää Kreikasta. Kuvissa näkyivät upeat, useita satoja metrejä korkeat kalliopylväät, joiden päällä sijaitsisi luostarirakennuksia. Nyt sitä kuitenkin istuttiin mukavasti bussin kyydissä, joka veisi meidät mutkittelevia vuoristoteitä pitkin tähän epätodellisen tuntuiseen paikkaan. 

Meteoran historia ja merkitys

Meteoran alueella sijaitsee useita ortodoksiluostareita, joista vanhin ”Suuren Metéoron luostari” perustettiin vuonna 1344. Ennen vanhimman luostarin syntyä, monet munkit asustelivat 1000-1100 -luvuilla erakkoina kallioiden luolissa. Osa erakkomunkeista asui luolissa vielä 1900-luvun alkupuolellakin. Kuitenkin 1300-luvulle tultaessa munkit tarvitsivat suojaa turkkilaisten valloitettua Thessalian alueen. Luostarit sijaitsevat varsin erikoisilla paikoilla, nimittäin jokainen alueen luostari on rakennettu hiekkakivipylvään päälle, joista suurimmat ovat yli 600 metriä korkeita. Luostarit toimivat silloin erinomaisina turvapaikkoina, sillä korkeille kallioille oli erityisen vaikeaa päästä – Ne olivat saavutettavissa vain pitkien tikapuiden tai vinssin ja nostokorin avulla. Meteoran alue on ollut vuosisatojen ajan eräänlaista rajaseutua ja alueelle ovat hyökkäilleet niin venetsialaiset, normannit, albaanit sekä jopa itse Napoleon. Vuonna 1809 pahamaineisen Ali Pashan joukot hyökkäsivät Meteoraan ja he tuhosivat useita 1400-1500-luvulla rakennettuja luostareita. Meteora on tätä nykyä osana Unescon maailmanperintöluetteloa, johon se otettiin sekä kulttuurillisien että luontoperustein. Yhteen Kreikan tärkeimpiin turistikohteisiin kuuluvaan Meteoraan rakennettiin kulkureitti siltojen, teiden ja kallioon hakattujen kivioportaiden avulla 1920-luvulla. Alue on myös suosittu kiipeilykohde satoine kiipeilyreitteineen ja kuvattiimpa siellä myös kohtauksia elokuvaan James Bond – Erittäin salainen.

Korkean paikan kammoisen painajainen

Tämän kaiken olinkin jo ehtinyt selvittää ennen kuin hyppäsimme bussiin sinä aamuna. En edelleenkään osannut kuvitella mihin sitä oikeasti olimmekaan paraikaa matkalla. Ajelemme pitkin serpentiinitietä jossakin päin Pindos-vuoristoa ja jokaisen mutkan kohdalla puristan bussin penkkiä rystyset valkoisina. Rukoilen kaikkia maailman jumalolentoja pitämään kulkuneuvon visusti tiellä, sillä pudotus on melkoinen. Miten aina löydänkin itseni sellaisista paikoista, jotka ovat todellista shokkihoitoa korkean paikan kammolleni? Lähestyessämme Meteoraa, näen ikkunasta nuo oudon muotoiset massiiviset kivipylväät. En tiedä onko kyseessä matkapahoinvoinnista johtuva kylmäävä hiki vai aito pelko kanssaeläjien puolesta, jotka pomppivat huoletta noiden korkeiden pylväiden päällä. Mutta odota vaan, siellä minä itsekin tulisin pian keikkumaan, viis veisaten korkean paikan kammostani! Henkeäsalpaavan uskomattomat maisemat Varlaámin luostarin tasanteelta vievät minut mukanaan ja unohdan täysin seisovani satojen metrien korkeudessa. Päivittelen matkakumppanilleni sitä, kuinka en koskaan ole nähnyt mitään yhtä kaunista ja vain vaivoin saan silmäni irti maisemasta tutustuakseni itse luostariin. Varlaámin luostarin ortodoksikirkon maalaukset ovat upeat ja tuossa pienen pienessä tilassa olisi viihtynyt vaikka kuinka kauan tutkien jokaista maalausta. Onneksi maltoimme katsella ympärillemme luostarissa, vaikka maisemat lyövätkin nuo maalaukset helposti. Luostarikierroksen jälkeen löydän itseni hyppelehtimästä juuri niiden kalliopylväiden päällä, joita olin aiemmin bussin ikkunasta hikikarpalot otsalla kauhistellut. Ehkä olin jo tottunut korkeuksissa olemiseen tai ehkä kalliopylväiden korkeus tuntui vain jonkinlaiselta optiselta illuusiolta. Enää minua ei kuitenkaan pelottanut.

”Heaven is under our feet as well as over our heads.” – Henry David Thoreau

You Might Also Like...

25 Comments

 • Reply
  Reissu-Jani
  elokuu 25, 2019 at 12:06 pm

  Onpas hienoja kuvia. Onkohan luostareissa mahdollista yöpyä ja viettää hiljaisuuden hetkiä. Tuollaisessa ympäristössä se olisi upea kokemus.

  • Reply
   Inka
   syyskuu 15, 2019 at 10:46 am

   Kiitos kommentista! En itseasiassa tiedä voisiko tuolla yöpyä, mutta se olisi kieltämättä huikea kokemus!

  • Reply
   Raija
   lokakuu 30, 2019 at 9:39 am

   Ei voi yöpyä tietojeni mukaan mutta yöpyä voi läheisessä kylässä jossa on hotelleja. Kylä on ihan lähellä meteoraa.

 • Reply
  Suunnaton
  elokuu 25, 2019 at 1:09 pm

  Meteora näyttää tosi kauniilta! Olen törmännyt siihen monissa blogipostauksissa, mutta en ole aiemmin tajunnut, miten upeaa luontokin siellä on!

  • Reply
   Inka
   syyskuu 15, 2019 at 10:48 am

   Meteora on kyllä aivan huikea paikka, eikä koko komeutta saa kameraan edes taltioitua! Ehdottomasti kohde joka täytyy kokea itse! 🙂

   • Reply
    Raija
    lokakuu 31, 2019 at 4:44 pm

    Juuri niin eli tuota kaikkea voi taltioida kameralla. Kaikki täytyy kokea siellä paikan päällä.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  elokuu 25, 2019 at 9:14 pm

  Meteora on uskomaton paikka. Kiva päästä näiden kuvien kautta fiilistelemään. Me olimme Meteorasta muutama kesä sitten. Yllättävä paikka. Vierailun arvoinen.

  • Reply
   Inka
   syyskuu 15, 2019 at 10:48 am

   Meteora on ehdottomasti vierailun arvoinen ja ehkä yksi kauneimmista paikoista jossa olen vieraillut!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  elokuu 26, 2019 at 9:48 am

  Tuo on varmasti niin hieno paikka! Hienoa, että kuvissa on ihmisiäkin, koska vasta silloin ymmärtää paikan suuruuden. Ihan mieletöntä!

  • Reply
   Inka
   syyskuu 15, 2019 at 10:55 am

   Meteora on aivan huikea ja suosittelenkin siellä vierailua mikäli manner-Kreikkaan eksyy seikkailemaan! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  elokuu 26, 2019 at 10:48 am

  Meteora oli minultakin aikaisemmilla Kreikan reissuillamme jäänyt jotenkin ”huomaamatta”. Nyt on tarkoitus käydä siellä Ateenasta käsin junalla – junaliputkin on jo mailissa, joten eiköhän tuo retki toteudu jo lähiviikkoina!

 • Reply
  Terhi
  elokuu 26, 2019 at 2:00 pm

  Olen lukenut Meteorasta mutten ole itse käynyt siellä. Vielä. Maisemat ovat kyllä niin upeita, että harvoin näkee.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  elokuu 26, 2019 at 2:25 pm

  Tuo oli yhtenä kohteena listalla, kun kesäkuussa olimme manner-Kreikassa. Meillä oli lennot Ateenaan, josta siten suuntasimme tällä kertaa Peloponnesoksen niemimaalla, joten ajomatkasta olisi tullut liian pitkä. Nyt olen kyttäillyt Pargan lentoja, koska se olisi sopivalla paikalla. Olisi ideana käydä sitten tuolla ja kierrellä rannikkoa. Ikävän hintaisia vaan ne lennot :/ No jospa löytyy joku äkkilähtö!

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  elokuu 26, 2019 at 3:13 pm

  No huh! Onpa kaunista maisemaa. Kreikassa olisi saarien lisäksi paljon muutakin nähtävää ja tämä menee kyllä listalle heti. 🙂

 • Reply
  Jenna / Citylights & Sunsets
  elokuu 27, 2019 at 12:37 pm

  Ihan mielettömät maisemat ja kauniit kuvat! Meteorasta oon haaveillut siitä asti, kun siitä ensi kerran kuulin. Tää postaus ei suoranaisesti helpottanut matkakuumetta sinne..

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  elokuu 30, 2019 at 4:31 pm

  On kyllä upea kohde! 🙂 Kyllä noin kauniissa maisemissa korkeanpaikankammo varmasti edes hetkeksi jää taka-alalle, kun ei voi kuin ihastella näkymiä. Mielenkiintoinen paikka ja historia myös. Toivottavasti itsekin löydän itseni tuolta vielä joskus, vaikka myös korkeanpaikankammosta kärsin 😉 Todella kauniita kuvia!

 • Reply
  Marja
  elokuu 30, 2019 at 7:20 pm

  Mahtavat kuvat, upea paikka. Tuo on ollut haavelistalla jo jonkin aikaa. Pääsisinpä, vaikka korkeanpaikankammoiselle se olisikin yhtä tuskaa😊

 • Reply
  Anna / Muuttolintu
  elokuu 31, 2019 at 12:43 am

  Tää on kyllä hieno paikka, ja seuraavalla Kreikan matkalla täytyy ehdottomasti varata tähän aikaa. Korkean paikan kammosta huolimatta 🙂

 • Reply
  Diiskuneiti
  elokuu 31, 2019 at 10:06 am

  Upean näköistä ja Parga on ollut omalla matkalistallani jo pitkään. Olen kyllä korkeakammoinen, joten en tiedä uskaltaisinko mennä. Onneksi kuviesi kautta pääsin näkemään tämän upeudun. PS. aivan ihana tuo sinun mekkosi 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  elokuu 31, 2019 at 12:23 pm

  Jotenkin huomaan aina klikkaavani auki kaikki Meteoraa käsittelevät jutut. Vaikka en ole siellä vielä käynyt ja kaikissa on aina vähän niin kuin samat kuvat, en malta olla silti ihailematta Meteoraa taas kerran. Tämä on ehdoton must-see-paikka. 🙂

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  elokuu 31, 2019 at 3:44 pm

  Mulla on myös haaveissa päästä Meteoraan joskus. Syksylle oli suunnitteilla Ateenan matka ja salaa haaveilin että samalla reissulla voisi pistäytyä Meteorassa. Lentoaikataulut ei sitten natsanneet, joten Ateenan sijaan lähdemme Lontooseen. Meteora saa siis vielä odottaa..

 • Reply
  Travelloverin Annika
  elokuu 31, 2019 at 5:50 pm

  Meteoran maisemat ovat niin ainutlaatuiset, että klikkailen auki kaikki siitä näkeäni postaukset, vaikka olen ollut siellä itse jo varmaan kymmenen vuotta sitten. Omat kuvani ovat vanhalla pokkarilla ja huono laatuisia. Hyvillä kuvilla pääsen kivasti fiilistelemään omiakin kokemuksiani.

 • Reply
  Raija
  lokakuu 31, 2019 at 4:45 pm

  Saaria on kierretty ensin ,kivoja nekin, mutta se paras Kreikka löytyi kyllä mantereelta.

 • Reply
  Raija
  tammikuu 31, 2020 at 9:35 am

  Meteoran reissulla on huikean kiintoisa kylä Metsovo jossa pysähdytään. Sieltä saa Metsovon savujuustoa jota myydään vain siellä.

 • Reply
  Raija
  helmikuu 1, 2020 at 3:03 pm

  Meteora on yksi Euroopan ihmeistä. Vesi on aikojen saatossa muovannut noita kallioita.

Leave a Reply