EUROPE TRAVEL

KAIKKI EDINBURGHISTA – 10 VINKKIÄ EDINBURGHIIN

Edinburgh on kaupunki, joka hurmaa kokeneemmankin matkaajan upealla keskiaikaisella arkkitehtuurillaan, kumpuilevilla maaston muodoillaan ja eläväisellä kulttuurillaan. Kaupungin toisella laidalla kohoaa vehreät kukkulat ja toiselta laidalta avautuu näkymät merelle. Kaupunkia ympäröi uskomattoman vihreät niityt ja täällä – toisin kuin monissa muissa matkakohteissa – sadekuurot eivät edes haittaa. 

1. Missä yöpyä? – Edinburghissa laadukkaiden ja ei-niin-laadukkaiden hotellien hinnat voivat etenkin kevät-kesä kautena olla todella kalliit. Yritämme aina tasapainoilla majapaikan valinnassa kohtuullisen hinnan ja viihtyvyyden kanssa, mutta Edinburghissa tuntui löytyvän meidän budjettiin vain huonoja hotelleja. Niimpä käänsimme katseemme kohti hostelleja ja löysimmekin täydellisen vaihtoehdon aivan Edinburghin linnan juurelta. Kick Ass Hostel Grassmarketin alueella oli meidän valintamme, sijainnin, viihtyvyyden ja hinnan perusteella. Se oli valintamme myös ennenkaikkea dormiensa ansiosta, joissa nukutaan omassa ”kapselissaan”. Kapseli oli viileä ja sieltä löytyi usb-latausportit, joten adapteria pistokkeisiin ei tarvinnut ostaa erikseen. Dormissamme oli myös todella hyvät numerokoodilla lukittavat kaapit, johon mahtui hyvin kaikki käsimatkatavarat. Jos ja kun joskus palaamme Edinburghiin, voisin kuvitella yöpyväni siellä uudelleen.

2. Miten liikkua? – Edinburghin lentokentältä pääsee kätevästi Tramin kyydissä aivan ydinkeskustaan. Tramit lähtevät lähes suoraan lentokentän oven edestä ja pihalla on automaatteja, joista voi ostaa liput sekä meno- että paluumatkalle. Liput voi ostaa myös valmiiksi osoitteesta edinburghticket.com, mutta huomioi, että lippu tulee olla tulostettuna, eikä puhelimesta näytetty lippu kelpaa. Edinburghin keskustassa pääsee kulkemaan busseilla, mutta niissä voi maksaa vain käteisellä. Bussifirmoja on myös useita erilaisia, joten jos olet ostamassa useamman matkan bussikorttia, ota huomioon, että sillä pääsee kulkemaan vain tietyn bussifirman busseilla. 

 

Princes Street Gardens sijaitsee nimensä mukaisesti Princes Streetin vierellä Edinburghin linnan kupeessa.

 

3. Missä museoissa käydä? – Edinburghissa useat museot ovat täysin ilmaisia ja mikäli pääsymaksu täytyy pulittaa, ei se ole kovinkaan suuri. Käy ainakin National Museum of Scotlandissa, jossa esillä on useita erilaisia näyttelyitä ja jossa saa helposti kulumaan aikaa useita tunteja. Tämä museo on myös arkkitehtuuriltaan todella erikoinen, joten mikäli historia ei kiinnosta, käy edes vilkaisemassa miltä rakennus näyttää sisältä. Museolla on myös mukava kattoterassi, jolta on hyvät näkymät Edinburghin linnalle. Käy myös Scottish National Gallery of modern Artissa, jos maalaukset ja veistokset kiinnostavat. Meidän vieraillessamme siellä oli Andy Warholin näyttely, joka oli tällaisille muotoilun opiskelijoille oikea must see -juttu! Jos sinua taas kiehtoo lääketiede älä jätä väliin Surgeon’s Hallin museota, jonka näyttelyt tutustuttavat sinut ihmisen anatomiaan. Museo on Skotlannin suurin lääketieteellinen museo ja se avattiin uudestaan vuonna 2015 kahdeksantoista kuukautta kestäneiden mittavien korjaustöiden jälkeen. Tähän museoon on pieni pääsymaksu.

National Museum of Scotland, Chambers St, Edinburgh, avoinna joka päivä klo 10-17.

Scottish National Gallery of Modern Art, 75 Belford Rd, Edinburgh, avoinna joka päivä klo 10-17.

Surgeon’s Hall museum, Nicolson Street, Edinburgh, avoinna joka päivä klo 10-17. Ikäsuositus +10 vuotta.

National museum of Scotland

 

Scottish National Gallery of Modern Art

 

Surgeon’s Hall museo on arkkitehti William Henry Playfairin suunnittelema

 

4. Mihin mennä jos haluaa nähdä maisemia? – Jos haluat päästä näkemään henkeäsalpaavia maisemia, ota suunnaksi Holyrood park ja kipua 250 metrin korkeuteen Arthur’s Seatin huipulle. Tie ylös voi olla paikoittain todella jyrkkä, joten suosittelen valloittamaan kukkulan hyvällä ja kuivalla säällä. Kuten arvata saattaa, kukkulan huipulla tuulee, joten kannattaa tarkkailla säätä ja valita päivä, jolloin tuuli ei yllä ihan myrskylukemiin eikä vettä sada kaatamalla niskaan. Selkeällä säällä näet myös paljon pidemmälle Edinburghin kaupungin reunamille, kuin sumuisena ja sateisena päivänä. Älä unohda vieressä kohovaa matalampaa jyrkännettä, Salisbury Craigsia. Sieltä maisemat ovat vähintään yhtä upeat, vaikka ollaankin matalammalla. Katso juttumme Arthur’s Seatilta TÄSTÄ.

Näkymät Arthur’s Seatin rinteeltä alas kaupunkiin.

 

Näkymät Salisbury Graigsilta kaupunkiin.

 

5. Mitä tehdä, jos haluaa kokea jotain unohtumatonta? – Mene jollekin useista kummituskierroksista Edinburghin South Bridgen kammioihin. Me kävimme Auld Reekien Terror tourilla, joka on vain aikuisille suunnattu kummituskierros Edinburghin pimenevässä illassa. Kummituskierros on varmasti antoisa, vaikka kummituksiin ei uskoisikaan, sillä samalla pääsee tutustumaan Edinburghin historian synkempään puoleen. Auld Reekiellä on myös hyvä kimppatarjous; neljälle hengelle mikä tahansa kierros maksaa 40 puntaa – eli vain 10 puntaa per henkilö. Normaalisti kierroksien hinnat liikkuvat 14-25 punnan hujakoilla per henkilö. Jos kumituskierros kiinnostaa kurkista meidän pidempi postaus yhdestä maailman kummittelevimmista paikoista TÄSTÄ.

6. Mihin mennä, jos haluaa nähdä jotakin eksoottista? – Ota suunnaksi Edinburghin Royal Botanic Gardens. Vuonna 1670 perustettu kasvitieteellinen puutarha on suosittu vierailukohde niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Täältä löydät tuhansia ja jälleen tuhansia erilaisia kasveja, joita et varmasti uskonut edes olevan olemassa. Puiston yli 13 300 kasvilajista ja 273 000 yksittäisestä kasvista löydät varmasti suosikkisi. Kasvihuoneisiin on kerätty kasveja ympäri maailman kymmeneltä eri ilmastovyöhykkeeltä ja sieltä löydät mitä erikoisimpia kasveja lihansyöjäkasveista jättilumpeisiin. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasvihuoneisiin pääsystä joutuu pulittamaan pienehkön pääsymaksun. Lue meidän tarinamme Edinburghin Royal Botanic Gardenista TÄSTÄ.

Edinburgh Royal Botanic Garden Arboretum Pl, Edinburgh, avoinna joka päivä klo 10-18

 

7. Mihin mennä jos haluaa pois kaupungin vilinästä? – Eksy idylliseen Dean Villageen, jonka somat talot ja upea miljöö vievät sinut taatusti mennessään. Pittoreski Dean Village sijaitsee vain kävelymatkan päässä suositulta ostoskadulta Princes Streetilta ja sen ytimessä unohtaa täysin olevansa Skotlannin elämää sykkivän pääkaupungin sydämessä. Kylää halkoo Leith-joki, jota seuraamalla löytää toinen toistaan satumaisempia paikkoja ja joihin saapuessa voisi kuvitella seikkailevansa keskellä Disney-elokuvaa. Dean Villagea kutsutaan usein Edinburghin salaiseksi aarteeksi, sillä suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet sitä ja rauhallisella alueella saa nauttia kylän seesteisestä tunnelmasta kaikessa rauhassa.

Dean Village, Dean Path, Edinburgh. 

 

8. Mihin mennä jos haluaa nähdä vaikuttavaa arkkitehtuuria? – Koko Edinburgh itsessään on kuin näyttävän arkkitehtuurin kehto, mutta yksi rakennus ansaitsee silti aivan oman erikoismainintansa. St. Gilesin katedraali Royal Milella on vaikuttava rakennus sekä ulkoa, että sisältä, etenkin jos osuu paikalle kuoron esiintyessä ja pääsee kuuntelemaan kuinka harmooninen laulu täyttää koko katedraalin. Rakennuksen erikoisuus on sen kruunutorni, joka on merkittävä piirre myös kaupungin siluetin kannalta. Katedraali on peräisin 1400-luvulta ja se on toiminut yhtenä Ediburghin tärkeimpänä uskonnollisena yhteyspisteenä jo noin 900 vuoden ajan. Katedraali on omistettu nimensä mukaisesti Saint Gilesille, joka on Edinburghin suojelupyhmys. En tiedä oliko kyseessä vain innostukseni kaupungin Harry Potter nähtävyyksiä kohtaan, mutta katedraalin sisäarkkitehtuuri toi suuresti mieleeni Tylypahkan suuren salin.

St. Giles’ Cathedral, High St, Edinburgh.

 

9. Mistä löytää kuuluisat Harry Potter -nähtävyydet? – Edinburgh on jokaisen Potterheadin must see- kohde sillä kirjasarjan luonut J.K. Rowlingin on syventynyt kirjoittamaan ja ottamaan inspiraatiota kirjasarjaan Edinburghista. Edinburghista löydät muunmuassa Diagonal Alleyn, eli Viistokujan inspiraation, joka on kuuluisa ja samalla myös Edinburghin valokuvatuin katu Victoria street. Victoria Streetillä sijaitsee myös Harry Potter-fanikauppa, The Boy Wizard, josta voit ostaa itsellesi vaikka ikioman taikasauvan. Greyfriars Kirkyardin hautausmaalla käyskennellessään voi törmätä useisiin Harry Potter-sarjasta tuttuihin nimiin, mutta tunnetuin niistä lienee Thomas Riddellin hautakivi, josta J.K. Rowling poimi nimen myös velhomaailman pääpahikselle, Tom Marvolo Riddlelle eli Voldemortille. On myös huhuja, joiden mukaan läheinen koulu, George Heriot’s School olisi toiminut inspiraationa Tylypahkan taika- ja velhokoululle. Jos taas haluat päästä koskettelemaan tunnelmaa, jossa itse kirjasarjan ensimmäistä osaa on kirjoitettu, suuntaa The Elephant House-kahvilaan. Kahvila on ollut muidenkin tunnettujen kirjailijoiden suosiossa ja sen takanurkassa onkin useat romaanit saaneet alkunsa.

Victoria Street

 

Harry Potter -fanituoteputiikki Victoria Streetilla.

 

Voldemort sai nimensä tästä hautakivestä.

 

10. Mikä on paras paikka tutustua skottiviskiin? – Mikäli skottiviskit kiinnostavat ja haluat saada ainutlaatuisen, viimeistä pilkkua myöten suunnitellun kokemuksen viskien parissa, valitse The Scotch whisky experience. SWE on viiden tähden kokemus Edinburghin Vanhankaupungin sydämessä, Royal Milella. SWE:n viskikoulutuksia löytyy eri tasoisia, platinum-taso on erinomainen kokeneemmalle viski-intoilijalle ja silver-taso hyvä aloittelevalle viskin maistelijalle. Koulutuksissa tutustutaan viskin historiaan ja eri alueisiin, joissa skottiviskejä tuotetaan. Lopuksi tietenkin maistellaan viskejä ja tutustutaan mittavaan The Diageo Vidiz Whisky Collectioniin, johon kuuluu 3500 erilaista viskipulloa. Lue lisää The Scotch whisky experiencestä TÄSTÄ.

The Royal Mile, 354 Castlehill, Edinburgh

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Reissu-Jani
  heinäkuu 14, 2019 at 11:10 am

  Kiitos tästä kattavasta jutusta. Olen kerran käynyt Edinbourghissa mutta aikaa oli vain päivä – pitäisi mennä joskus uudestaan paremmalla ajalla. SWE kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta.

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 15, 2019 at 6:31 pm

   Edinburghista tuli oitis yksi lempikaupungeistani ja viiden päivän reissulta jäi vielä nähtävää. Scotch whiskey experienceä voimme lämmöllä suositella. 🙂

 • Reply
  Sateenmuru
  heinäkuu 14, 2019 at 1:29 pm

  Hyvät vinkit ja ihanaa estetiikkaa Edinburghista! Asuin ennen Skotlannissa ja vierailin Edinburghissa muutamaan otteeseen: majapaikkoina toimi kiva hostelli Royal Milen kupeessa ja kartanomainen B&B vähän kauempana keskustasta. En tosin muista sen nimeä enää, viime kerrasta on vuosia. Mutta silloinkin taidemuseossa oli Warhollia esillä: onkohan se pysyvä juttu?

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 15, 2019 at 6:36 pm

   Ompa hauska sattuma, että sinunkin vieraillessa oli Warhollia esillä! Ainakaan tämä kyseinen näyttely, jossa vierailimme ei ollut pysyvä. Ehkä Edinburghissa on kovasti tykätty Warhollin näyttelyistä ja siksi niitä on usein näytillä. 🙂

 • Reply
  Piyya
  heinäkuu 15, 2019 at 5:41 pm

  Kattava tietopaketti Edinburghista.
  Vielä nuo nummet ja maisemat odotuttaa kun aurinkoiset kohteet tahtoo aina mennä edelle. Tosin nykyään aurinkokasn ei oo takuuvatma missään 😁

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 15, 2019 at 6:29 pm

   Voi että kun harmittaa, ettei aika meillä tohtinut riittää edes päivän nummi/Ylämaa kierrokselle! Ensi kerralla sitten, ainakin on hyvä syy vielä palata Skotlantiin! 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  heinäkuu 18, 2019 at 9:49 am

  Voi ihana Edinburgh! <3
  Omasta käynnistä on jo lähes kymmenen vuotta, mutta muistelen vieläkin kaupunkia lämmöllä. Sen kaiken yleisen miljöön ihanuuden lisäksi kaikista tiukimmin mieleen painunut yksityiskohta on juuri tuo Surgeon’s Hall museum, jonka outouksia sattumoisin muistelin viimeksi tällä viikolla. Unohtumaton paikka siis! 😀

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 19, 2019 at 11:56 pm

   Edinburghissa on sitä jotain! Aivan ihana kaupunki, jossa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. 🙂 Itsekin muistelen toukokuista matkaamme lämmöllä!

 • Reply
  Iida in Translation
  heinäkuu 19, 2019 at 7:59 am

  Onpa inspiroiva ja kattava opas Edinburghiin! 🙂 Tuonne on pakko kyllä joskus päästä vielä! Erityisesti Harry Potter-lokaatioiden spottailu ja tuo postikorttimainen pikkukylä pääsisivät ehdottomasti listalleni.

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 19, 2019 at 11:59 pm

   Suosittelen Edinburghia kyllä koko sydämestäni! Aivan huikea paikka ja tekemistä löytyy kaikille. Itse olisin halunnut jatkaa reissua vielä Skotlannin ylämaille, mutta aika ei tohtinut riittää niiden suunnitelmien toteuttamiseen. Ainakin on hyvä syy palata takaisin Skotlantiin! 🙂

 • Reply
  Emma
  heinäkuu 19, 2019 at 10:34 am

  Mulle Edinburgh on tähän mennessä toiminut vaan Skotlannin roadtripin alku- ja loppupisteenä, jota ei juuri muuten jääty katselemaan. Mielessä on kyllä monesti ollut, että pitäisi lähteä sinne ihan erikseen kaupunkilomalle. Paljon nähtävää tuntuisi olevan – etenkin tuo Dean Village pitää laittaa korvan taakse!

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 20, 2019 at 12:01 am

   Voi vitsit kun olisi aika riittänyt roadtripille! Skotlannin ylämaiden maisemat ovat kyllä upeat, ensi kerralla ne on pakko päästä näkemään. Tällä kertaa pyhitimme kaiken aikamme kuitenkin Edinburghiin ja voin suositella kaupunkilomaa siellä oikein lämpimästi. Tekemistä ja näkemistä riittää jokaiselle. 🙂

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  heinäkuu 20, 2019 at 5:38 am

  Aivan huiput vinkit! 🙂 Edinburgh voisi olla meille tosi nappi matkakohde ja tietenkin ihan rpadtrip Skotlannissa kiinnostaa.
  Ihanan inspiroiva postaus! 🙂

 • Reply
  Heli/Näkymiä vihreältä kukkulalta
  heinäkuu 20, 2019 at 5:57 pm

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen käynyt Edinburghissa vain kerran työmatkalla ja silloin ei aikaa paljon tutustumiseen ollut. Mutta pienikin kiertely kaupungilla ja retki Arthur’s seatille sai vannomaan, että tänne vielä palaan!

 • Reply
  Teppo/Tämä matka
  heinäkuu 20, 2019 at 7:39 pm

  Hyvät vinkit! Surgeon’sHall museo oli kyllä vaikuttava. Kaupunki on sopivan kokoinen, joten helppo hahmottaa ja liikkua. Hyvää live-musiikkia oli pubeissa tarjolla runsaasti. Glasgow siinä naapurissa on melkoinen vastakohta rosoisuudessaan.

Leave a Reply