TRAVEL

KESTÄVÄ MATKAILU – ONKO SE EDES MAHDOLLISTA?

Ilmasto ja sen lämpeneminen on muodostunut monille suureksi huolenaiheeksi tai jopa ahdistukseksi hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n syksyllä julkaiseman raportin myötä. Sen mukaan meillä on 11 vuotta aikaa pysäyttää kasvihuonekaasupäästöjen kasvu, jotta ilmaston lämpenemisen haittavaikutukset saataisiin hallintaan.  Iso osa ihmisistä onkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota omiin arkipäiväisiin valintoihinsa. Mutta entäs me, jotka elämme matkustaaksemme ja näin ollen hiilijalanjälki voi kasvaa yllättävän suureksi. Lentäminenhän tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä ja monet ovatkin päättäneet vähentää lentämistä tai jopa lopettaa sen kokonaan. Me emme usko lentolakkoon, sillä päästöistä huolimatta lentämisellä on paljon positiivisia sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, mutta älä käsitä väärin. Jokaisen meistä tulee kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla matkustamme ja kuinka voimme minimoida matkustuksesta aiheutuvien päästöjen vaikutuksia ilmastoon.

Tässä meidän vinkkimme vastuulliseen ja kestävään matkailuun. Mikäli sinulta löytyy lisää vinkkejä, jatketaan keskustelua postauksen kommenttiosiossa. 

Suosi suoria lentoja ja muita vähäpäästöisiä kulkuvälineitä kuten junia 

Lentäessä suurimmat päästöt syntyvät koneen nousun ja laskeutumisen aikana, joten mitä vähemmän nousuja, sitä vähemmän päästöjä. Valitse siis lentoreittisi järkevästi ja vältä turhia välilaskuja. Tietenkin pitkät lennot, joissa polttoainetta joudutaan tankkaamaan reitin pituuden vuoksi, ovat asia erikseen. Kannattaa kiinnittää myös huomiota lentokoneen malliin, suuret lentokonevalmistajat Airbus ja Boeing kehittelevät jatkuvasti uusia vähäpäästöisiä konemalleja.  Esimerkiksi Finnairilla on tällä hetkellä käytössään 14 kappaletta Airbusin A350-koneita, joiden polttoainetehokkuus on jopa 25% prosenttia parempi verrattuna nykysukupolven lentokoneisiin. Myös Boeingin 787-9 Dreamliner on vähäpäästöisempi konemalli, joka kuluttaa vähemmän polttoainetta, kuin muut vastaavat koneet.  Lentokiellossa teknisten ongelmien vuoksi paraikaa oleva konemalli 737 MAX 8 on puolestaan 14% prosenttia polttoainetehokkaampi kuin 737-800. 

Euroopassa on hyvät junayhteydet ja joskus junalla matkustaminen on jopa nopeampaa kuin lentäminen. Esimerkiksi yksi Euroopan suosituimmista lentoreiteistä on Barcelonan ja Madridin välillä, mutta matka taittuu nopeammin junalla. Matkustusaikaan on otettu huomioon lentokentällä check-iniin ja turvatarkastuksiin kuluva aika. Monilla muilla Euroopan suosituimmilla lentoreiteillä lentäminen saattaa olla hiukan nopeampaa kuin junalla kulkeminen, mutta ero junamatkustamisen ja lentämisen välillä ei ole suuri. Junalla matkustamisessa on lisäksi monia muitakin hyviä puolia, ei turvatarkastuksia, kuljetuksia lentokentälle ja sieltä pois ja tietenki se tärkein; pienempi päästötaakka. Suosithan junaa myös ihan täällä kotimaassakin, meillä on täällä kuitenkin suhteellisen lyhyet välimatkat! Me olemme päättäneet jättää kokonaan lentämisen kotimaassa ja matkustaa pohjoiseen jatkossa junalla. 

Monissa Euroopan kohteissa on toimiva julkinen liikenne, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää taksin sijaan. Julkisilla kulkeminen säästää myös rahaa, etkä joudu vahingossakaan hurjia turistihintoja kiskovan taksikuskin kyytiin. 

Pakkaa kilo vähemmän 

…tai matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla. Ylen uutisen mukaan jos jokainen Finnairin matkustaja pakkaisi yhden kilon vähemmän tavaraa mukaansa, säästyneellä polttoaineella lennettäisiin 20 lentoa Tokioon.  Erinomainen esimerkki siitä, miten suuri vaikutus yksittäisellä pienellä teolla voi olla. Matkustajan tehokkain tapa vaikuttaa lentopäästöihin, on yksinkertaisesti matkustaa mahdollisimman kevyesti. Lentokoneen paino on suoraan yhteydessä sen käyttämän polttoaineen määrään – mitä painavampi kone, sitä enemmän polttoainetta kuluu. Mieti siis tarkasti, mitä oikeasti tarvitset mukaan, koska sillä on merkitystä. Lyhyemmille kaupunkilomille riittää varmasti matkustaminen pelkillä käsimatkatavaroilla. Lisäksi käsimatkatavaroilla matkustettaessa säästää lentolipusta ruumaan menevän matkalaukun hinnan.

Lentokoneen polttoaine on lentoyhtiöille merkittävä kulu ja polttoainetehokkaat kevyemmät koneet kiinnostavat lentoyhtiöitä jo pelkästään taloudellisista syistä. Lentokoneen paino pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena, siksi koneissa käytetään paljon esimerkiksi muoviastioita. Finnairilla on lisäksi käytössään Marimekon astiasto, joka painaa 15% prosenttia vähemmäin kuin tavallisessa käytössä oleva astiasto.

Matkusta sesongin ulkopuolella

Kun matkustat sesongin ulkopuolella, ympäristökuormitukset ja taloudellinen hyöty jakautuvat kohteessa tasaisemmin. Etenkin suosituissa turistikohteissa hotellien hinnat pomppaavat pilviin sesongin aikana, joten matkustaessa hiljaisempana ajankohtana säästät myös rahaa. Lisäksi kohteen palveluiden laatu on usein parempi, vältyt jonottamiselta ja ruuhkilta ja voit tutustua kohteeseen rauhallisemmin. Mitä jos matkustaisitkin Barcelonaan tai Roomaan keskikesän sijaan jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä? Tai kotimaassa Lappiin sydäntalven sijasta kesällä?

Tutustu kulttuuriin ja kunnioita paikallisia ja luontoa

Miksi edes matkustaa, jollei tahdo tutustua uusiin kulttuureihin? Etenkin jos matkustat pidemmäksi aikaa ulkomaille, kannattaa ottaa selvää kohdemaan tavoista jo ihan oman itsensä vuoksi. Näin vältyt mahdollisilta ongelmilta, etkä loukkaa itseäsi reissunpäällä. Sopeutuminen uuteen paikkaan käy nopeammin, kun olet jo valmistautunut siihen mitä tuleman pitää. Älä oleta, että kohdemaassa kaikki toimisi samalla tavalla kuin meillä täällä Suomessa. Vaikka maailmalla pärjääkin hyvin englannilla, on myös itsesi kannalta hyvä opetella muutamia sanoja, kuten päivää, anteeksi ja kiitos kohdemaan kielellä. Kun matkailija tietää perusasiat kohteen tavoista ja käytännöistä, vastaanotto on yleensä lämpimämpi ja paikallisten ja matkailijan välinen vuorovaikutus syvenee. Kannattaa siis ottaa selvää kulttuurin uskomuksista, tabuista ja historiasta. Käsimerkit saattavat tarkoittaa eri asioita maailmalla kuin kotipuolessa.  Kun olet perillä kohteessa, kiinnitä huomiota myös pukeutumiseen – kaikkialle ei ole suotavaa mennä uimapuku päällä, vaikka kyseessä olisikin lämmin rantakohde. Osoita kiinnostusta paikallisia kohtaan äläkä heti tuomitse sinulle vieraita tapoja. Jos otat paljon valokuvia, kysy siihen aina lupa. Matkusta siis avoimin mielin, haistele, maistele ja kokeile – siitähän matkustamisessa on loppupelissä kysymys.

Monesti neuvotaan pakkaamaan matkalle mukaan loppumaisillaan olevat kosmetiikkatuotteet, jotta voit heittää ne käytön jälkeen kohteessa pois. Itse neuvoisin toimimaan juuri päinvastoin. Meillä on Suomessa hyvä jätehuolto, eikä kaikissa paikoissa ulkomailla kierrätys ja jätteiden lajittelu ole läheskään samalla tasolla. Pahimmassa tapauksessa sinun shampoo-pullosi dumpataan muiden roskien mukana mereen ja aiheutat näin hallaa luonnolle ja sen monimuotoisuudelle. WWF:n mukaan maailman merissä on tällä hetkellä yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Ajan myötä muovi hajoaa pieniksi hiukkasiksi, mikro- ja nanomuoveiksi. Mikromuovi kulkeutuu vesistöjen kautta esimerkiksi kaloihin ja ihmiseen mikromuovia voi päätyä ravinnon, kuten kalojen kautta. Vastikään uutisoitiin, kuinka Filippiineillä rantaan huuhtoutuneen valaan vatsasta löydettiin 40 kiloa muovipusseja. Kun eläimen vatsaan päätyy muovia, se saa aikaan jatkuvan kylläisyyden tunteen ja lopulta eläin kuolee nälkään. Vältä matkallasi  siis parhaasi mukaan kertakäyttötuotteita ja ota mukaan täytettävä juomapullo. Kun lähdet luontoon, hyvä nyrkkisääntö on, että se minkä sinne mukanasi kannat, sen sieltä myös mukanasi tuot pois. 

Suosi ympäristöystävällistä majoitusta

Niin kutsutuissa ekohotelleissa yöpyminen ei todellakaan tarkoita luopumista kaikista hotellien mukavuuksista. Monesti yöpyminen ekohotellissa voi olla ainutlaatuinen elämys – voit päästä lomailemaan keitaalle keskelle aavikkoa tai puumajaan viidakon siimekseen. Käytännössä ympäristöystävällinen majoitus tarkoittaa hotellia (tai hostellia), joka suosii uusiutuvia energiamuotoja, kierrätystä, mahdollisimman pientä energian- ja vedenkulutusta sekä ympäristöystävällisiä materiaaleja. Majoitusta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota onko hotellia Green Key-sertifioitu.  Green Key-sertifioidut majoitusvaihtoehdot ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua kiinnittämällä huomiota edellämainittujen seikkojen lisäksi lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjontaan, ympäristömerkittyjen pesuaineiden ja paperien käyttöön sekä asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistamiseen. Green key-sertifioituja hotelleja löytyy ympäri maailmaa 3000 yhteensä 57 maasta – vajaa 100 hotellia löytyy myös Suomesta. Hotellit kiinnittävät yhä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen vaikkei niillä olisiakaan Green Key-sertifikaattia. Me yövyimme Barcelonassa Generator hostellissa, joka on Eurooppalainen hostelliketju. Generator kannustaa asukkaitaan käyttämään vähemmän vettä ja energiaa sekä kierrättämään omat jätteensä. Jokaisesta huoneesta löytyy pieni kirjanen, jossa kerrotaan hostelliketjun vastuullisuudesta ja sen toiminnasta. 

Finnairin Push for change

Finnair tarjoaa helpon, luotettavan ja edullisen tavan kompensoida lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Omia päästöjään voi kompensoida tukemalla Finnairin valitsemaa päästövähennysprojektia Mosambikissa. Raha menee lyhentämättömänä tukemaan tehokkaiden liesien käyttöönottoa, joka vähentää metsien hakkuuta polttopuuksi  ja näin suojelee hiilinielujen säilymistä. Finnairin mukaan projektilla on myös positiivisia vaikutuksia tyttöjen ja naisten elämään. Päästöhyvitys kotimaan lennoille kustantaa yhden euron, Euroopan lennoille kaksi euroa ja mannertenvälisille lennoille kuusi euroa.

Finnair tarjoaa myös mahdollisuuden ostaa biopolttoainetta, joka vähentää lennon hiilidioksidipäästöjä jopa 60-80% prosenttia. Finnairin käyttämä biopolttoaine tehdään käytetystä keitinrasvasta. Biopolttoaineen saatavuus on tällä hetkellä vielä todella rajattu ja Finnair voi tankata sitä vain Kaliforniasta. Tähän tulee muutos vain, jos biopolttoainetta aletaan käyttää laajemmin. Voit ostaa lennolle biopolttoainetta 10, 20 ja 65 eurolla.

Jos ympäristöasiat ovat matkustaessasi jo kondiksessa, muistathan ottaa ne huomioon myös arjessa.

 1. Vaihda ekosähköön: Ekosähköön vaihtaminen on pieni muutos, jota et edes arjessasi huomaa. Tarjolla on monia hiilidioksidivapaita vaihtehtoja aurinkovoimasta tuulivoimaan ja vesisähköön.
 2. Kierrätä, kierrätä, kierrätä: Jos et vielä kierrätä jätteitäsi, nyt on korkea aika aloittaa se. Eikä hätää, ei aluksi tarvitse olla kierrätysekspertti, kunhan yrität parhaasi. Liikkeelle voi lähteä pienesti, esimerkiksi ottamalla käyttöön biojäteastian.
 3. Pidä yksi kasvisruokapäivä viikossa: Tai mikä vielä parempaa, ryhdy suosimaan kasvisruokavaliota päivittäin. Lihan ja maitotuotteiden tuotanto on yksi maapalloamme eniten rasittavista tuotannonaloista, siksi olisikin tärkeää kiinnittää myös huomiota siihen mitä lautaselta löytyy.
 4. Pidä mukanasi kestokasseja: Mikä onkaan ympäristön kannalta paras valinta, muovi-, paperi- vai kestokassi? Kestokassia pitäisi käyttää keskimäärin 53 kertaa, jotta se olisi ympäristöystävällisempi kuin muovinen kauppakassi. Ongelmana puuvillaisissa kestokasseissa on se, että yhteen puuvillakiloon menee keskimäärin 20 000 litraa vettä. Kierrätysmateriaaleista valmistettu kestokassi lienee siis paras valinta ja se kestää taatusti enemmän kuin 53 kertaa. Muistathan kestopussit myös vihanneksille!
 5. Suosi julkisia, pyöräilyä ja kävelyä: Suosi näitä myös kotimaassa! Kotisuomessa varmasti myös kimppakyytejä on helpompaa järjestää kuin reissussa.
 6. Kuluta vastuullisemmin: Vältä pikamuotiketjuja. Vältä niitä, vaikka olisit ostamassa ”ekologisen” malliston vaatteita. Monet vaatebrändit syyllistyvät niin kutsuttuun ”viherpesuun”, joka siis käytännössä tarkoittaa ympäristöystävällisyyttä, joka ei kuitenkaan ulotu mainontaa pidemmälle. Yritä suosia brändejä, jotka toimivat oikeasti ympäristöystävällisesti ja kertovat siitä avoimesti asiakkailleen. Jos kuitenkin löydät jotain ihanaa pikamuotiliikkeestä, mieti tarvitsetko sitä oikeasti ja tuletko käyttämään vaatetta vielä vuoden kuluttua. Tarkista lisäksi saumat ja materiaalilappu vaatteen sisältä. Esimerkiksi neuleet, jotka sisältävät suuria määrän akryyliä kannattaa jättää kauppaan, sillä akryylillä on taipumus nukkaantua nopeasti. Muista, että välttämättä Suomalaisenkaan vaatebrändin vaatteet eivät ole sen eettisempiä ja ekologisempia kuin pikamuotimerkkien vaatteet. Ja muistathan myös kirpputorit ja vaatelainaamot! Lue lisää vaate- ja tekstiiliteollisuuden ekologisuudesta ja eettisyydestä esimerkiksi täältä: www.vihreatvaatteet.com

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  toukokuu 19, 2019 at 7:37 pm

  Hyviä pointteja! Me yritämme noudattaa itse asiassa tässä listassa olevia pointteja hyvin pitkälti osin. Tykkäämme myös matkustaa sesonkien ulkopuolella, tosin nykyään lapsen koulu vähän rajoittaa. Monesti on vaikeaa olla vastuullinen kuluttaja kun esimerkiksi monet yritykset johtavat asiakkaita harhaan mainostamalla kemikaaliturvallisia tuotteita, jotka sitten oikeasti ei olekaan ihan niin puhtaita. Varsinkin täällä Yhdysvalloissa laeissa on paljon porsaanreikiä joita yritykset käyttävät hyväkseen. Olisi tärkeää, että sellaiset asiat saataisiin korjattua, sillä niillä on paljon isompi vaikutus kuin yksittäisellä matti meikäläisellä. EU taitaa olla näissä asioissa paljon pidemmällä mikä on hienoa! Yritämme kantaa oman kortemme kekoon ja samalla opettaa lapsemme suojelemaan maapalloa.

  • Reply
   Inka
   toukokuu 20, 2019 at 1:58 pm

   Kiitos kommentista Paula!
   EU toimii kyllä monissa asioissa esimerkillisesti ja ainakin itse koen, että täällä voi luottaa siihen, että juurikin nuo mainitsemasi pesuaineet ovat pääasiallisesti turvallisia. USA:ssa tuntuu olevan hyvin erilainen meininki näiden asioiden suhteen, eikä asiaa taida edesauttaa nykyinen presidenttikään.
   Itse olen vaatetusalalla, jossa ympäristöystävällisyys ja muutenkin eettisyys tuntuu olevan iso ongelma, ihan Euroopan rajojen sisäpuolellakin. On ikävää, että monia tuotteita mainostetaan ekologisina, mutta todellisuus onkin jotain ihan muuta.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  toukokuu 20, 2019 at 11:27 am

  Nämä on kyllä jatkuvasti itsellänikin mielessä! Tunnen huonoa omatuntoa jatkuvasta matkustamisesta, mutta pyrin kyllä ottamaan kaiken mahdollisen huomioon niin matkoilla kuin arjessakin. Aina kaikki ei tietysti toteudu parhaalla mahdollisella tavalla, mutta näitä on kyllä hyvä tiedostaa. Ja toisaalta ei kaikkea aina edes ole tullut ajatelleeksikaan, joten hyvä kun kirjoitit näistä!

  • Reply
   Inka
   toukokuu 20, 2019 at 1:50 pm

   Kiitos kommentistasi Teija! Mun mielestä on hyvä, että jokainen pyrkii omissa arkisissa (ja matkustus) valinnoissaan ympäristöystävällisyyteen. Täydellisyyden tavoittelu johtaa yleensä vain pahaan mieleen, eikä se loppujen lopuksi ole kovinkaan hedelmällinen tapa toimia. 🙂 Tästä aiheesta on tärkeää puhua!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  toukokuu 20, 2019 at 11:27 am

  Aika monet näistä onkin jo ollut käytössä – ja jo ennen kuin ilmastonmuutoksesta matkailun yhteydessä juuri puhuttiinkaan, ihan vaan siksi, että suorat lennot ja vähemmän tavaraa mm. on mukavampaa! Lentokompensaatioita ei olla tehty, kun jotenkin tuntuu, että näistä paljastuu kyllä yhdestä jos toisesta toteutuksesta kohta kupruja, eli rahat menevät jonnekin hallintoon, ei itse asiaan. Matkailu on myös jo monta vuotta tehnyt meistä enemmän ja enemmän minimalisteja, sillä mitä sitä kotona tavaroilla tekee, jos siellä enimmäkseen ei ole, joten sekin puoli on ohjautunut oikeaan suuntaan ihan itsestään!

  • Reply
   Inka
   toukokuu 20, 2019 at 1:45 pm

   Kiitos kommentista Pirkko! Mekin ollaan niin mukavuudenhaluisia, että lennetään lähes aina suorilla lennoilla. Olen kaiken lisäksi vielä kova jännittämään koneen nousua ja laskua, joten ei tarvitse turhaan sitäkään jännittää kun lentää vaan suoraan kohteeseen.
   Tuo on myös totta, että nuo lentokompensaatiojutut ovat hiukan riskialttiita, mutta tahtoisin kovasti uskoa, että Finnair hoitaa ne kuten kuuluu. 🙂

 • Reply
  Emilia/Merkintöjä maailmasta
  toukokuu 21, 2019 at 4:51 pm

  Hyviä käytännön vinkkejä, joita pyrin itse myös noudattamaan pitkälti. Tuo Green Key -sertifikaatti ei ole tuttu ennestään, täytyypä tutustua, kiitos vinkistä 🙂 just viime reissulla yövyin puumajassa ja ekosähköllä toimivassa paikassa, oli ihana ja virkistävä kokemus!

  • Reply
   Inka
   toukokuu 23, 2019 at 10:12 pm

   Kiitos kommentista Emilia! Vitsi miten hauskalta kuulostaa tuo puumaja! 🙂 Varmasti aivan ihana ja ainutlaatuinen kokemus!

Leave a Reply