EUROPE TRAVEL

KEVÄINEN PRAHA – KUUKAUSI TSEKISSÄ

Vietin kuukauden Tsekissä Prahassa vuoden 2016 keväällä. Pääsin ammattikouluni kautta Erasmus+ vaihto-ohjelmaan ja näin ollen opiskelin ammattikouluasteen koulussa Prahassa kuukauden verran. Tämä oli ensimmäinen matkani ulkomaille (jos Tallinnaa ja Tukholmaa ei oteta laskuihin mukaan), ensimmäinen kertani lentokoneessa ja ensimmäinen kertani ilman läheisten muodostamaa turvaverkkoa tuhansien kilometrien päässä kotoa. Matkassa mukana oli onneksi toinen opiskelija samasta koulusta ja hän olikin reissulla korvaamaton tuki, turva ja suunnistaja – Itse olisin vain harhaillut pitkin Prahan toinen toistaan kauniimpia katuja koskaan löytämättä koulua.

Kuukauden ajan asustelimme Airbnb:n kautta vuokratussa kaksiossa Letnan kaupunginosassa, joka on hieman urbaanimpi alue Prahassa ja Letnassa onkin paljon pieniä kuppiloita, joihin paikalliset menevät rentoutumaan työpäivän jälkeen. Aivan meidän asunnon nurkilta avautui Letnan jättimäinen puisto, jossa mekin käytiin useaan otteeseen. Puisto sijaitsee kukkulalla, josta on hienot näkymät alas kaupunkiin ja Vltava-joelle. Meidän kotikatu oli todella rauhallinen, lukuunottamatta niitä kertoja, kun läheisellä stadionilla oli futispeli ja jalkapallofanit juhlivat kovaäänisesti poistuessaan myöhään illalla stadionilta.

Millainen Praha on matkakohteena?

Praha on erinomainen kaupunkilomakohde esimerkiksi pidennetylle viikonlopulle, mutta kyllä kaupungissa viihtyy pidempäänkin. Praha on mukavan kokoinen kaupunki, jossa on helppo liikkua ihan pelkästään kävellenkin, mukavuudenhaluinen ottaa ratikan tai metron, mutta mielestäni parhaan kuvan kaupungista saa seikkailemalla pitkin sokkeloisia katuja. Prahan on hintatasoltaan kohtuullisen edullinen, hotelleja löytyy pienen budjetin matkaajalle paljon sekä yleisesti liikkuminen on edullisempaa kuin Suomessa. Prahan valuuttana toimii Tsekin koruna ja kurssista riippuen yksi euro on noin 25 korunaa.
Prahan kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu yksi maailman vanhimmista astronomisista kelloista, josta tasatunnein tulee esiin kaksitoista apostolia ja tiukua soittava luuranko. Kello sijaitsee vanhan kaupungin aukiolla raatihuoneen tornin seinällä, eikä sitä voi olla huomaamatta ihmismassojen kertyessä sitä ihastelemaan. Lisäksi Prahasta löytyy Vltava-joen ylittävä goottilaistyylinen satoja vuosia vanha Kaarlensilta (ensimmäisessä kuvassa taaempi silta). Kaarlensiltaa koristaa kolmekymmenen pyhimyksen patsaat, joista kuuluisimman Pyhän Johannes Nepomukilaisen muistolaatta kiiltää, sillä tuhannet turistit ovat vuosien saatossa sitä koskettaneet. Sanotaankin, että laattaa koskettamalla saa hyvää onnea ja palaa vielä takaisin Prahaan. Minäkin kävin sitä koskettamassa, sillä kukapa ei noin kauniiseen ja historialliseen kaupunkiin haluaisi palata.

Yksi käymisen arvoinen paikka on ehdottomasti Prahan linna ja linnan alueella sijaitseva Pyhän Vituksen katedraali. Linnalle on helppo suunnistaa keskustan suunnalta sillä se seisoo kukkulan laella, Pyhän Vituksen katedraalin tornien kohotessa vielä korkeammalle. Myös Letnan puistosta pääsee näppärästi kävelemään linnalle. Itse Prahan linna ei ole kovin ihmeellinen ulkoa, mutta pääsymaksua vastaan pääsee tutustumaan linnan sisätiloihin ja museoihin. Linnan alueella huomio kiinnittyykin itse  Pyhän Vituksen katedraaliin, sen goottilaisiin torneihin ja suureen ruusuikkunaan. Katedraalia rakennettiin Prahaan liki 600 vuotta ja siinä yhdistyykin eri aikakausien rakennustyylit. Katedraalin sisäpuolta pääsee vilkaisemaan ilmaisiksi, mutta jos haluaa tutustua katedraaliin kunnolla, täytyy maksaa pieni pääsymaksu.

Entä mitä vaihto-opiskelusta Prahassa jäi käteen?

Kaikenkaikkiaan kuukausi Prahassa kului todella nopeasti ja se oli yksi mieleenpainuvimmista ja opettavaisimmista reissuista joissa olen ollut. Opiskelu oli erilaista Suomeen verrattuna jo pelkästään sen takia, etteivät opettajamme juurikaan puhuneet englantia. Hyvin kuitenkin pärjäsimme elekielellä ja opimmekin jopa punomaan koreja ja nypläämään pitsiä (vaikka pitsinnypläystä opettanut vanha rouvashenkilö ei ollutkaan ihan täysin vakuuttunut nypläystaidoistani).

Prahaan muodostui omanlainen side, kaupunkia voi miltei kutsua toiseksi kotikaupungikseen. Kaupunkiin tutustuminen oli todella erilaista kuin pelkkä lomailu, sillä samaan aikaan siellä kävi koulua ja hoiti arjen askareita. Energiaa ja aikaa nähtävyyksille ei ihan samalla tavalla riittänyt aina koulupäivän jälkeen. Vielä jäi muutamia paikkoja tutustumatta (uskokaa tai älkää), mutta onneksi aionkin palata Prahaan vielä lähitulevaisuudessa pidennetyn viikonlopun muodossa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply