EUROPE TRAVEL

KRAKOVA – TARINOIDEN KAUPUNKI

Huhtikuussa teimme pienen pyrähdyksen Puolan Krakovaan. Tuohon aikaan vuodesta Keski-Euroopassa alkaa olla kevät ja meidän onneksemme kohdalle osui myös lähes 25 asteen lämpötilat, kun Suomessa samaan aikaan talsittiin nilkkoja myöten loskassa. Pidennetyn viikonlopun agendana oli tutustua kaupunkiin ja sen historiaan, sekä käydä Auschwitzin keskitysleirillä, joka sijaitsee 60 kilometrin päässä Krakovasta.

Krakovan sydämessä

Krakova on erinomaisen kokoinen kaupunki pidennetylle viikonlopulle. Kaupungissa riittää paljon historiallista nähtävää, Vanhan kaupungin aukio Rynek Glowny on Krakovan sydän ja lisäksi yksi Euroopan suurimmista toreista. Aukion keskellä sijaitsee kaunis Verkahalli, jossa tätä nykyä myydään kuitenkin vain turistikrääsää. Rynek Glownyn reunamilla on paljon ravintoloita ja terasseja, joissa mekin käytiin istuskelemassa ja syömässä pasta-annokset. Paremmat ravintolat kuitenkin löytyvät aivan muualta kuin tältä aukiolta. Kannattaa tsekata Trattoria Degusti läheltä Rynek Glownyn aukiota jos mielii Italialaista ruokaa!  Lisäksi yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä, Mariankirkko sijaitsee Rynek Glownyn aukiolla.

Mariankirkon erikoisuus on sen kaksi täysin erilaista tornia, joihin liittyy mielenkiintoinen tarina veljeksistä, jotka rakensivat niitä. Vanhempi veljeksistä rakensi korkeamman tornin ja nuorempi rakensi matalamman. Alunperin matalammaksi jääneestä tornista piti tulla korkeampi, mutta veljesten ajautuessa riitaan vanhempi tappoi nuoremman ja näin ollen torni jäi kesken. Kukaan ei halunnut jatkaa matalan tornin rakentamista, joten sen päälle asetettiin vain kupoli. Mariankirkon punatiilistä ulkokuorta mielenkiintoisempi on kuitenkin sen näyttävästi koristeltu sisäpuoli, johon pääsee tutustumaan 10 zlotyn, eli noin 2,50 euron hintaan per henkilö. Erityisesti Mariankirkkoon mennään katsomaan Neitsyt Marian taivaaseenastumista esittävää alttaritaulua, jonka on kuvanveistäjä Veit Stossin käsialaa.

Krakovan linna ja sen taru

Krakovassa on myös 1500-luvulta peräisin oleva kuninkaanlinna, Wawelin linna. Linna sijaitsee pienen kukkulan laella, mutta maisemien perässä linnalle ei kannata suunnata, sillä ne eivät ole kovinkaan hääppöiset. Sen sijaan kannattaa tutustua linnan alueella sen katedraaliin, johon on haudattu Puolan kuninkaita. Katedraalia pidetään Puolan kansalliskirkkona. Itse linnan sisätiloihin pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan. Päivittäistä kävijämäärää on kuitenkin rajoitettu, joten mikäli haluaa päästä tutustumaan linnan sisäosiin, kannattaa lähteä jo aamulla liikkeelle. Kuten Mariankirkkoon, myös Wawelin linnaan liittyy oma tarunsa. Kerrotaan, että Smok-niminen lohikäärme asusteli linnan alapuolella olevassa luolassa. Lohikäärmeestä päästiin eroon, kun Krak-niminen nuori suutari keksi täyttää kuolleen lampaan rikillä ja antaa sen lohikäärmeelle syötäväksi. Rikillä täytetty lammas koitui lohikäärmeen kohtaloksi ja suutari sai palkakseen prinsessan ja puoli valtakuntaa. Lisäksi kaupunki nimettiin Krakovaksi hänen kunniakseen.

Oskar Schindlerin museo herättää tunteita

Jos toinen maailmansota kiinnostaa kannattaa suunnata Oskar Schindlerin museoon, joka kertoo Puolan miehitysajasta ja sodasta. Museo on rakennettu Oskar Schindlerin emalia-tehtaaseen, jossa työskenteli sota-aikana juutalaisia, jotka Schindler pelasti läheiseltä keskitysleiriltä. Oskar Schindleristä on tehty myös elokuva, vuonna 1993 ensi-iltansa saanut Schindlerin lista.
Museo on rakennettu kolmeen kerrokseen ja se etenee aina sotaa edeltävistä päivistä sen päättymiseen. Näyttely on taidokkaasti koottu, siellä on hyödynnetty paljon ääniefektejä, katsoja etenee toinen toistaan paremmin rakennettuihin miljöihin, jotka pitävät sisällään valtavasti vanhoja valokuvia, kirjeitä, esineitä ja filminpätkiä. Yksi pysäyttävimmistä esineistä, jonka museossa näimme oli ihmisen nahasta tehty pussukka.

Näyttely on rakennettu erittäin realistisella ja ajatuksia herättävällä tavalla.  Suosittelen ehdottomasti vierailua täällä, se on yksi hienoimmissa museoista, joissa olemme käyneet. Museo sijaitsee Veikselin etelärannalla Podgòrzen kaupunginosassa. Me päätimme kävellä sinne, koska halusimme samalla vierailla Kazimierzin kaupunginosassa, joka oli aikoinaan juutalaisten kaupunginosa. Kazimierz oli pitkään toisen maailmansodan jälkeen rappiolla, mutta 1990-luvun ja Schindlerin lista-elokuvan jälkeen siitä nousi Krakovan trendikkäin kaupunginosa. Kazimierzista löytyy nykyään paljon boheemeja kuppiloita, trendikkäitä design-putiikkeja ja ehkä koko Krakovan suosituin jäätelökioski! Museolle on kuitenkin suhteellisen pitkä matka keskustasta, joten järkevintä on kuitenkin mennä ratikalla tai ottaa taksi. Me päätimme museon jälkeen hypätä pienen golf-auton näköisen menopelin kyytiin, joka kierrätti meitä katsomassa lisää Kazimierzia sekä juutalaisten ghettoa.

Krakovan ghetto oli yksi viidestä juutalaisghetosta, jonka natsit perustivat kaupunkiin toisen maailmansodan aikana. Ghettoon tungettiin asumaan kaikki Krakovan juutalaiset, joita ei suoraan kuljetettu keskitysleireille Eurooppaan. Noin 15 000 työläistä sai jäädä kaupunkiin ja heidät pakotettiin asumaan 320 asuinrakennukseen. Ghetto eristettiin muurilla muusta kaupungista, josta nykyään on jäljellä enää pieni osa. Muurit oli tarkoituksellisesti saman muotoisia kuin juutalaisten hautakivet – muistuttamassa heitä, että ghetosta tie vei ainoastaan kohti kuolemaa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply