FINLAND TRAVEL

TAITEEN KOTITALO – PURKUTAIDETTA IHAILEMASSA

Puiden katveessa seisoo viisikerroksinen purkutuomion saanut kerrostalo. Se mikä talon erottaa muista purkutaloista, on pitkä mutkitteleva jono talon sisälle. Taloon on nimittäin rakennettu taidenäyttely, jonka suosio on yllättänyt kaikki järjestäjiä myöten. Taiteen kotitalo on konkreettinen todiste siitä, että juuri tällaisia elämyksiä tarvitaan. Ei siis muutakun jonon jatkoksi ja odottamaan sisälle pääsyä ja sitä mitä tuo talo kätkeekään sisäänsä.

Lippukassan ohitettuani astun ensimmäiseen huoneistoon, jossa psykedeeliset valot vilkkuvat ja seinät ovat kattoa myöten täynnä mitä erikoisimpia tavaroita. Oikeastaan tavaraa tässä huoneistossa on niin paljon, että se muistuttaa ennemminkin jonkinlaista luolaa. Seinään on naulattu kiinni nukke ja katosta roikkuu nuhjuinen pehmolelu. Seuraavaan huoneistoon astuttaessa siirrymme toisenlaiseen maailmaan, maailmanlopun aikaan, jossa vihreät köynnökset ja kasvillisuus ovat ottaneet vallan betonisesta bunkkerista. Toinen toistaan erikoisimmissa huoneistoissa seinät ovat kauttaaltaan mitä värikkäämpien muraalien ja graffitien peitossa. Yhdessä asunnossa tuoksuu uunituore pulla, toisessa spraymaali ja kolmannessa vuosien saatossa pölyttyneet kaapit. Koskaan ei voi tietää, mitä seuraavan oven takaa löytyy – ja se jos jokin tekee vierailusta vähintäänkin elämyksellisen.

Vaikka pihalla mutkitteleva jono onkin pitkä ja sisälle sai odotella pienen tovin verran, talon sisällä saa tutkia paikkoja jokseenkin rauhassa. Sisällä on jopa niinkin väljää, että yhdessä huoneistossa saa seisoskella tovin täysin yksin. Itseasiassa taloon otetaan kerralla vain 50 ihmistä, joka varmistaa sen, ettei sisälle muodostu tungosta. Hiljaisuuden laskeutuessa huoneistoon voi kuvitella millaisia ihmiselämiä nämä seinät ovat nähneet. Ilon hetkiä ja naurua, sadesäällä sohvannurkkaan käpertymisiä, juhlapyhiä. Toisaalta myös varmasti surua, murheita ja harmaita päiviä. On mielenkiintoista pysähtyä hetkeksi leikittelemään ajatuksella, että seisoskelen paraikaa jonkun entisessä kodissa. Kuka asunnossa onkaan asunut, millaista arkea siellä on eletty ja mitä ruokia keittiössä on kokattu? Käytävästä kuuluva iloinen, joskin vaimea puheensorina ja lasten riemukkaat kiljahdukset havahduttavat minut pohdinnoistani ja siirryn tutkimaan seuraavaa huoneistoa.

Keravan kaupungin omistama kerrostalo tyhjeni viimeisistä asukkaistaan vuonna 2017. Siitä asti talo on ollut tyhjillään ja paikkoja oli ehditty tärvellä ennen taidenäyttelyn pystyttämistä. Myös Savion vapaapalokunta on käyttänyt tiloja harjoituksissaan. Taiteen kotitalon näyttelyn pystyttäjillä oli siis aikamoinen työ saada talo raivattua, ennen kuin taiteilijat pääsivät aloittamaan omat projektinsa.  Helsingin Sanomien artikkelissa talon entinen asukas, Sirpa-nimellä esiintyvä nainen kertoo millaista arkea talossa elettiin. Alkuun häntä pelotti asua talossa ja asunnostaan poistuttaessa hän kurkki käytävään ja onko sinne turvallista mennä. Taiteen kotitalolla on varsin hurja historia. Levottomassa kerrostalossa tapahtui häiriökäyttäytymisten ja pahoinpitelyiden lisäksi jopa murha vuonna 2005. Poliisit olivat varsin tuttu näky talon pihalla, mutta kuten kaikissa paikoissa, myös täällä on luotu onnellisia muistoja. Talossa vierailleille entisille asukkaille käynti on varmasti ollut vieläkin antoisampi, kuin meille muille satunnaisille kävijöille.

Taiteen tekeminen ja taidenäyttelyn avaaminen purkutaloon antaa vanhalle kerrostalolle arvokkaan lopun. Ikään kuin tilaisuuden hyvästellä jotakin vanhaa uuden tieltä. Taiteen kotitalo sijaitsee Keravan Ahjossa osoitteessa Moukaritie 4. Liput paikan päälle maksavat 6 euroa ja talo on auki uteliaille vierailijoille toistaiseksi aina tiistaista suunnuntaihin kello 10.00-17.00.

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Hannele Laakso
  heinäkuu 23, 2020 at 10:09 pm

  Kiitos tästä! Olen menossa parin päivän päästä tuonne ja oli kiva lukea juttusi etukäteen. Oletko muuten käynyt Hämeenlinnassa Kortteli2-näyttelyssä? Täällä on taide valkannut entisen pienen ostoskeskuksen:)

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 24, 2020 at 1:54 pm

   Oi täytyykin pistää listalle tuo Hämeenlinnan näyttely! Kuulostaa hirmu mielenkiintoiselta! 🙂

 • Reply
  Periaatteen Nainen
  heinäkuu 24, 2020 at 12:08 pm

  Saa nähdä ehdinkö itse näkemään tätä livenä, mutta konsepti on tosi mielenkiintoinen ja kuvien perusteella työt vallan upeita!

  • Reply
   Inka
   heinäkuu 24, 2020 at 1:55 pm

   Näitä tällaisia tempauksia saisi olla ehdottomasti enemmänkin! 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  heinäkuu 26, 2020 at 9:39 am

  Tämä on muutamissa blogeissa ja kavereiden fb-päivityksissä tullut vastaan. Tekisi mieli nähdä tämä omikn silmin, mutta ei taida aikataulut antaa myöden. Upea kokonaisuus kerta kaikkiaan!

Leave a Reply